Sundby har pådratt seg tretthetsbrudd

Martin Johnsrud Sundby er skadet bare uker før verdenscupåpningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby har pådratt seg et tretthetsbrudd i et ribben på venstre side under treningssamlingen i Val Senales.

– Jeg er ikke bekymret over situasjonen, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg har ikke mye smerter og kan trene som normalt, men ønsker selvfølgelig ikke at skaden skal sitte i lengre enn nødvendig, sier Sundby.

– Martin trener normalt
Landslagslege Knut Gabrielsen avdramatiserer situasjonen.

– Dette ribbensbruddet vil per nå ikke ha noen begrensning for den kommende skisesongen, sier landslagslege Knut Gabrielsen.

Samtidig er det klart at landslagstrioen Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Martine Ek Hagen er blitt forkjølet. Ingen av de tre landslagsløperne stiller til start på Beitostølen i helga.

TV 2 møtte landslagssjef Vidar Løfshus.

– Beklageligvis har Martin fått en skade rett før sesongåpningen. Den første konsekvensen kan være at han ikke går her i helgen. Han kommer opp til Beitostølen i løpet av dagen etter å ha fått behandling i Oslo. Han skal prøve løypen for å se om det kan passe ham med tanke på de smertene han opplever, sier Løfshus.

– Er verdenscupåpningen i fare?

– Nei, ikke slik jeg har forstått legen og Martin selv. Han har trent helt normalt. Smerten oppstod ganske tidlig i Val Senales. Da han kom hjem tok han et røntgen-bilde og fikk konstatert tretthetsbrudd, sier Løfshus. 

Treningsnarkoman
I fjor sjokkerte Martin Johnsrud Sundby med å trene 1150 timer. Denne sesongen hadde han planer om å trene enda mer. 

– Jeg tror ikke jeg har nådd grensen for hvor mye trening kroppen tåler. Og ja, jeg har nok trent litt mer enn i fjor, sa Johnsrud Sundby til TV 2 for noen uker siden. 

– Veldig mange snakker om at de er så slitne - både fysisk og mentalt - at de nesten ikke kommer seg opp av senga og må hvile. Den følelsen har jeg aldri hatt. Aldri kjent at kroppen må slappe av. Når jeg tar en dags pause er det ikke for at jeg må gjøre det, men fordi det er smart for kroppen min, forklarte Johnsrud Sundby da.

Løfshus vil ikke gå med på at Sundby har strukket strikken for langt.

– Det har vi ikke noe grunnlag for å si. Alle vi som driver med idrett vet at tretthetsbrudd er noe som kan oppstå. Det handler mer om flaks og uflaks. Antakelig finner vi aldri årsaken til at Martin har fått det tretthetsbruddet, sier Løfshus. 

– Martin trener mye, og det er hans måte å gjøre det på. Man skal bygge opp og bryte ned. Martin ligger helt på grensen hele tiden. Sånn kommer han til å være resten av karrieren, det er jeg helt sikker på, sier Løfshus.