ISOLASJONSKADER: Skien fengsel der terrorist-tiltalte Anders Behring Breivik sitter fengslet har hatt besøk av Sivilombudsmannen som mener soningsforholdene kan føre til isolasjonsskader.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
ISOLASJONSKADER: Skien fengsel der terrorist-tiltalte Anders Behring Breivik sitter fengslet har hatt besøk av Sivilombudsmannen som mener soningsforholdene kan føre til isolasjonsskader. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Breiviks soningsforhold kan føre til isolasjonsskader

Soningsforholdene til Anders Behring Breivik i Skien fengsel kan føre til isolasjonsskader, fastslår Sivilombudsmannen i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag offentliggjøres Sivilombudsmannens rapport fra sommerens planlagte besøk i fengselet, melder NRK.

Lempet på soningsforhold

Rapporten inneholder blant annet en beskrivelse av risikoen for tortur eller umenneskelig behandling i fengselet hvor Breivik soner.

– Regimet på avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå setter svært strenge begrensninger for innsattes bevegelsesfrihet og mulighet for menneskelig kontakt. I et forebyggingsperspektiv står faren for isolasjonsskader sentralt, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i en pressemelding.

Kriminalomsorgen skal ha gjennomført en rekke lempninger i soningsforholdene til Anders Behring Breivik for å hindre isolasjonsskader, etter det NRK kjenner til. Nå får han spille spill og lage mat med de ansatte én gang i uken i et fellesskapsrom.

– Vi anbefaler at fengselet utvider fellesskapet mellom innsatte og ansatte og vurdere andre tiltak for å minske risikoen for isolasjonsskader, inkludert alternative muligheter for opphold i friluft utover en mindre betongluftegård. Vi understreker også behovet for at det jevnlig foretas konkrete vurderinger av om sikkerheten kan ivaretas gjennom andre og mindre inngripende sikkerhetstiltak enn bruk av håndjern, sier Sivilombudsmannen.

– Meningsløse tiltak

I fengselet har Breivik svært lite kontakt med andre mennesker. Alle forespørsler om besøk blir avslått – den eneste han jevnlig treffer, er en profesjonell besøksvenn. Etter det NRK kjenner til, får Breivik besøk av en militærprest annenhver uke bak en glassvegg.

– Det psykiske er hovedproblemet. Man har gått mye lengre enn det sikkerheten krever. Det øker faren for isolasjonsskader, og det er også det vårt søksmål handler om. Disse tiltakene, som vi opplever som meningsløse, øker det samlede trykket og fratar menneskelig kontakt. Vi mener dette er sterkt kritikkverdig, sier Breiviks prosessfullmektig i saken mot Staten, advokat Øystein Storrvik, til NRK.

NTB