MYE Å PRATE OM: Åse Hivand (68), Vigdis Hivand (70) og Ann-Karin Abrahamsen (51) er engasjerte, men samtidig frustrerte over asylsituasjonen Norge er i. FOTO: CATHRINE EIDE / TV 2
MYE Å PRATE OM: Åse Hivand (68), Vigdis Hivand (70) og Ann-Karin Abrahamsen (51) er engasjerte, men samtidig frustrerte over asylsituasjonen Norge er i. FOTO: CATHRINE EIDE / TV 2

Asylsøker-boomen i Finnmark:

– Urovekkende at det nesten ikke kommer kvinner og barn

KIRKENES (TV 2): Innbyggere i Kirkenes opplever at Norge har blitt det nye Hollywood – stedet hvor man søker lykken, og ikke bare trygghet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er dette alle prater om her i Kirkenes. Vi ble virkelig tatt på sengen av asylstrømmen, sier Ann-Karin Abrahamsen (51) som er på cafebesøk med sin mor Vigdis Hivand (70) og slektningen Åse Hivand (68).

– Må hjelpe de som virkelig trenger vår hjelp

De har fått med seg tirsdagens store nyhet om regjeringens nye lovforslag som skal sikre at asylsøkere med opphold i Russland ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

Dermed kan de snus på grensen.

– Jeg tror det nye lovforslaget kan være bra. Vi skal jo selvfølgelig hjelpe de flyktningene som trenger det, og hvis man har en hjemmel til til å returnere de man vet at ikke er i nød, så vil det frigjøre tid og penger til å hjelpe de stakkars menneskene som virkelig trenger vår hjelp, sier Abrahamsen. 

De tre kvinnene er enige om at asylsøkerne som har kommet over grensen fra Russland de siste ukene, skiller seg fra de som har tatt reiseruten over Middelhavet og gjennom Europa. 

– Ved Storskog grenseovergang kommer de ressurssterke som har hatt råd til en trygg reise. Og det er urovekkende at det nesten ikke kommer kvinner og barn. Norge har blitt det nye Hollywood – stedet hvor man søker lykken, og ikke bare trygghet, sier 51-åringen som er født og oppvokst i Kirkenes. 

Damene tror den kalde vinteren som er i vente vil minke antallet asylsøkere, men spøker med hvordan migrantene skal takle kulden. 

– Plutselig ser vi dem komme over grensen på spark istedenfor sykkel, sier de og ler. 

– Går i Ecco-sko til 3000

Alle innbyggerne i Kirkenes som TV 2 har snakket med tirsdag ettermiddag mener det samme – at det nye lovforslaget er på tide. 

Toni-Mikko Jentoftsen (40) har ved flere anledninger vært ved grenseovergangen på Storskog i Finnmark i forbindelse med jobb, og han syntes den tilsynelatende velstanden til asylsøkerne i nord ødelegger for flyktningene. 

– De fleste går i Ecco-sko til 3000 kroner og 90 prosent av dem er unge og friske menn. Det er åpenbart at de ikke er flyktninger, spesielt når mange av dem snakker flytende russisk og ikke har reist fra hjemlandene sine. Det ødelegger ryktet til de flyktningene som trenger vår beskyttelse, sier Jentoftsen. 

– Tror det ikke før jeg får se det

LEI AV TOMME LØFTER: Steinar Haldorsen (45) håper de norske politikerne er handledyktige, og ikke bare vifter med et lovforslag. FOTO: CATHRINE EIDE / TV 2
LEI AV TOMME LØFTER: Steinar Haldorsen (45) håper de norske politikerne er handledyktige, og ikke bare vifter med et lovforslag. FOTO: CATHRINE EIDE / TV 2

Til tross for at forslaget om lovendring skal hastebehandles på Stortinget, så har de færreste innbyggerne TV 2 har snakket med noe tiltro til de norske politikerne. 

– Jeg tror det ikke før jeg får se det. Det høres ut som et bra forslag, men det hjelper ikke hvis de ikke får flertall på Stortinget. Jeg leser om innstramninger hele tiden, så det er vanskelig å vite hva ham skal tro på til slutt, sier Steinar Haldorsen (45), som opprinnelig er fra Alta, men som jobber som lærer i Kirkenes. 

Også 45-åringen tror den kommende kulden vil være en naturlig brems på asylstrømmen. 

– Det har nok kommet så mange de siste ukene fordi de vet at vinteren kommer. Jeg tror at det har reist så mange på så kort tid i panikk for kulden. Derfor vil det nok avta etter hvert.

– Vi blir tilsidesatt på helsestasjonen

Men to av dem som har merket inntoget av migranter og flyktninger på kroppen er Synnøve (73) og Kjell Lauritsen (78). 

– Jeg har merket det på helsestasjonen. Vi opplever å bli tilsidesatt fordi helsevesenet bruker så mye tid på å behandle og sjekke asylsøkerne. Det er jo forståelig, men det kan være frustrerende, sier Synnøve, som venter på bussen hjem til Vadsø.

Hun og mannen Kjell er enige om at Norge nærmer seg en smertegrense. 

– Ikke steng grensen!

Rolf (70) og Grete (62) Elvegård håper ikke asylstrømmen ødelegger det harmoniske forholdet til russerne over grensen. FOTO: CATHRINE EIDE / TV2
Rolf (70) og Grete (62) Elvegård håper ikke asylstrømmen ødelegger det harmoniske forholdet til russerne over grensen. FOTO: CATHRINE EIDE / TV2

Ekteparet Grete (62) og Rolf (70) Elvegård forteller at Finnmark ikke har nok ressurser til å gjennomføre en trygg og god asylprosess. De håper at politikerne ikke velger å stenge grensen som en løsning på problemet.

– Vi er avhengig av å ha åpne grenser. Her i Finnmark lever vi vanligvis i god harmoni med russerne på andre siden av grensen. Mange nordmenn er gift og har barn med russere, og det er viktig for turismen at vi har en åpen grense, sier 62-åringen. 

Derfor mener hun at det nye lovforslaget kan bidra til bedre rutiner ved grensen uten å gå drastisk til verks. Ekteparet er allikevel oppgitte over at det er så lite ressurser ved grensen. 

– Det holder ikke at noen politikere kommer opp i én dag og ser hvordan det ligger an. Også sender de kanskje én eller to ansatte fra UDI, mens det jobber flere tusen på sør i landet. Det er hårreisende!