ASYL-MØTE: Statsminister Erna  Solberg og justisminister Anders Anundsen møter de parlamentariske lederne i Stortinget. Utenriksminister Børge Brende t.v.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ASYL-MØTE: Statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen møter de parlamentariske lederne i Stortinget. Utenriksminister Børge Brende t.v. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Solberg vil endre utlendingsloven for å håndtere asylstrømmen

Statsminister Erna Solberg vil sende asylsøkere på grensen fra Russland umiddelbart tilbake. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg vil endre loven for å håndtere den stadig voksende asylstrømmen i Norge. 

– Vi har et raskt behov for å håndtere situasjonen, sier Erna Solberg, etter at hun hadde informert partienes parlamentariske ledere om ønsket om lovendringen. 

Regjeringen vil fredag legge frem et forslag om lovendring, som vil bli hastebehandlet på Stortinget. 

Lovendringen skal sikre at asylsøkere med opphold i Russland ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge. Dermed kan de sendes ut av landet raskt. Loven skal etter planen tre i kraft allerede neste uke.

– Vi ønsker å få til et system der vi får lovhjemmel for å ikke realitetsbehandle søknader fra personer som har hatt opphold i Russland, og returnere dem raskt. For å få dette til, må vi gjøre endringer i utlendingsloven, sier Solberg.

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) blir åpenbart grunnløse asylsøkere ved Storskog daglig bedt om å snu. I oktober ble elleve personer med ulovlig opphold returnert til Russland. Åtte av disse ankom Norge over Storskog. 

– Politiet har en samtale med potensielle asylsøkere på grensen, og snur flere hver dag, etter at de har fått en realitetsorientering om at de ikke kan forvente å få innvilget asyl i Norge, sier Sjef PU, Kristin Ottesen Kvigne i en pressmelding. 

Haster

– Det er en proposisjon som vil gi oss mulighet til å styre utlendingsfeltet bedre og mulighet til raskere å behandle saker. Dagens utlendingslov er ikke tilpasset den situasjonen vi er i, i dag, sier Solberg. 

Hun understreker at dette er et hastetiltak og at regjeringen ønsker at lovendringen skjer så fort som mulig. Derfor har statsministeren bedt partiene behandle saken så raskt som mulig. 

– Dersom Stortinget klarer å behandle lovparagrafen i neste uke, så kan vi instruere og iverksette ny instruks fredag. Da kan vi fortløpende behandle og returnere asylsøkere, sier Solberg til TV 2. 

Utenriksminister Børge Brende deltok også på møtet. 

– Vi har en konstruktiv dialog med Russland om dette, sier Brende, som sier UD har vært i kontakt med russiske myndighetene tirsdag. 

Solberg sier hun opplever at alle parlamentariske ledere er positive til forslaget, men at partiene skal diskutere forslaget i løpet av uken. 

POSITIVE: Venstres Trine Skei Grande og Kr.F Knut Arild Hareide er positive til regjeringens forslag om lovendring. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
POSITIVE: Venstres Trine Skei Grande og Kr.F Knut Arild Hareide er positive til regjeringens forslag om lovendring. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Støtte

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til TV 2 at hun er positiv til forslaget.

– Det er første gang vi får et så konkret forslag på ting vi faktisk kan gjøre i situasjonen vi er i nå. Det syns vi er veldig positivt. Hvis det også kan bidra til å få opp mer konstruktiv dialog med russiske myndigheter der vi blir enige om ansvaret oss i mellom – så vil Venstre støtte dette, sier Skei Grande til TV 2. 

Hun håper lovforslaget vil føre til en mer normalisert grenseovergang i Finnmark. 

Leder i Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide, sier prosessen kan gå raskt. 

– Vi er åpne for å se på dette. Vi skal vurdere dette i vår gruppe, men alt tyder på at vi kommer til å støtte regjeringens forslag, sier Hareide.  

Arbeiderpartiets Hadja Tajik sier Norge er i en krevende situasjon. 

– Arbeiderpartiet forstår behovet for innstramminger, og det er viktig at de som ikke har grunnlag for opphold i Norge raskt blir returnert, slik at kapasiteten brukes på de som blir i Norge, sier Tajik. 

NTB / TV 2