I TRØBBEL: Lamine Diack, her med den nyvalgte friidrettspresidenten Sebastian Coe, skal ha presset dopingtatte utøvere for penger for å holde positive tester skjult. (AP Photo/Andy Wong, File)
I TRØBBEL: Lamine Diack, her med den nyvalgte friidrettspresidenten Sebastian Coe, skal ha presset dopingtatte utøvere for penger for å holde positive tester skjult. (AP Photo/Andy Wong, File)

Dopingrapport kan gi Nymark VM-gull

Sjokkrapporten som legges frem mandag kan få konsekvenser for norske utøvere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny skandale i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) er i emning. Mandag klokken 15.00 blir en ny sjokkrapport offentliggjort. I rapporten vil granskningskommisjonen trolig komme med påstander om utpressing og tildekking av doping i russisk idrett. 

– Dette er korrupsjon på et helt annet nivå enn FIFA-skandalen og IOC-skandalen med Salt Lake City-lekene, sier Richard McLaren, en kanadisk jusprofessor som har sittet i utvalget, til AP.

President presset utøvere
Det er IOC-veteran og tidligere WADA-president Dick Pound som har ledet granskningskommisjonen. Den eksplosive rapporten slår fast at den tidligere friidrettspresidenten Lamine Diack og hans familie mottok penger for å skjule positive dopingprøver.

Ved positive dopingprøver kunne utøvere eller forbund betale Diack for å slippe straff. En av dem som nektet å betale var den tyrkiske løperen Asli Cakir Alptekin. Hun vant OL-gull på 1500 meter i 2012, og ble i etterkant kontaktet av en av Diacks sønner. Han foreslo at de kunne holde en positiv dopingprøve hemmelig.

– Det var en slags utpressing. Hun nektet, forteller Eliane Houlette, lederen for det franske Økokrim, til AP.

Nymark kan få VM-gull
I kjølvannet av rapporten vil en rekke russiske friidrettsutøvere høyst sannsynlig bli ekskludert. For norske utøvere vil funnene i rapporten også være viktige. Trond Nymark tok VM-sølv bak russiske Sergej Kirdjapkin i 2009. Kirdjapkin ble tidligere i år utestengt for dopingbruk. 

SLÅTT AV DOPER: Sølvvinner Trond Nymark (til venstre) på seierspallen sammen med gullvinner Sergey Kirdjapkin (i midten) og bronsevinner Jesús Angel García under seiersseremonien for 50 km kappgang  under VM i friidrett i Berlin.  
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SLÅTT AV DOPER: Sølvvinner Trond Nymark (til venstre) på seierspallen sammen med gullvinner Sergey Kirdjapkin (i midten) og bronsevinner Jesús Angel García under seiersseremonien for 50 km kappgang under VM i friidrett i Berlin. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Kjersti Tysse Plätzer tok OL-sølv i Beijing i 2008 bak Olga Kaniskina. Kaniskina tilhørte den russiske treneren Viktor Tjegins «dopingstall». Hun ble tidligere i år utestengt for dopingbruk. Sjokkrapporten kan sette fart i prosessen med å fordele VM- og OL-medaljene til de rettmessige vinnerne.

Dopere betalte for å gå fri
I forrige uke ble det avslørt at den tidligere friidrettspresidenten Lamine Diack er siktet og under etterforskning for korrupsjon. 82-åringen er siktet for «passiv korrupsjon» og hvitvasking. Han er også mistenkt for å ha holdt flere dopingsaker skjult. Ifølge den franske tv-kanalen iTele er Diack og hans rådgiver Abil Cisse mistenkt for å ha mottatt penger fra Russlands friidrettsforbund for å skjule dopingmisbruk blant russiske utøvere.

Diack er tidligere blitt anklaget for å ha tatt imot over en million kroner i bestikkelse fra markedsføringsselskapet ISL. Han ble president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i 1999 og gikk av i august i år. Diack ble erstattet av Sebastian Coe.

Coe er forferdet over avsløringene i skandalerapporten.

– Jeg er sint, blodig sint. Jeg er sint med tanke på posisjonen sporten vår er i nå. Jeg er sjokkert, sint og forferdet. Dette er mørke dager, sier Coe til AP.

Siktelsen er et ledd i en større etterforskning av mulige brudd på antidopingreglene i IAAF. Forbundet bekreftet forrige onsdag at fransk politi har vært i deres hovedkontor for å gjennomføre intervjuer, samt innhente dokumentasjon.