SJOKKRAPPORTEN: Det internasjonalet friidrettsforbundet vil utestenge Russland fra Rio-Ol 2016. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
SJOKKRAPPORTEN: Det internasjonalet friidrettsforbundet vil utestenge Russland fra Rio-Ol 2016. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus

Sjokkrapporten: Vil utestenge Russland fra internasjonal friidrett

Det internasjonale antidopingforbundet la frem sjokkrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble en ny sjokkrapport som omhandler Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) offentliggjort.

Se pressekonferansen i videovinduet øverst!

Vil utestenge Russland
I rapporten kommer granskningskommisjonen med påstander om utpressing og tildekking av doping i russisk idrett.

– Det er verre enn vi trodde, sier Dick Pound, som har ledet granskningskommisjonen.

– Er dette statlig støttet doping?

– Ja. Det finnes ingen annen konklusjon, sier Pound.

I rapporten anbefaler Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) at IAAF utestenger Russland fra internasjonal friidrett. Det gjelder også i Rio-OL i 2016.

– I 2016 er det vår anbefaling at det russiske forbundet utestenges. Vi håper de gjør det selv, faktisk, slik at de kan jobbe på en måte som gjør at russiske utøvere kan konkurrere i et annet miljø i fremtiden, sier Pound.

WADA-kommisjonen foreslår også å utestenge fem utøvere og fem trenere på livstid. En av dem er kappgang-treneren Viktor Chegin.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

I tillegg ønsker Wada å frata det russiske laboratoriet i Moskva muligheten til å teste utøvere. Grigory Rodtsjenko, som har ledet det russiske laboratoriet i Moskva, innrømmer at han har ødelagt 1417 dopingprøver. Han skal ifølge rapporten tatt i mot penger for å skjule positive dopingprøver.

Doping satt i system
I rapporten heter det at Russland har «en dypt forankret juksekultur». Ifølge rapporten har Det statlige politiet i Russland (FSB) overvåket laboratoriet i Moskva. FSB besøkte laboratoriet med jevne mellomrom.

Wada har overlevert funnene i rapporten til Interpol. 

– Kapittelet om IAAF ikke offentliggjort: Vi oppdaget informasjon som ikke bare var relatert til sportskorrupsjon, men også kriminelle handlinger. Det har blitt gitt til Interpol for etterforskning, sier Dick Pound.

– Det er trolig toppen av isfjellet. Russland er ikke det eneste landet og utøverne til å ha et problem med doping, sa Pound.

Interpol bekrefter på hjemmesiden deres at de skal etterforske saken.

– Interpol skal koordinere en global etterforskning ledet av Frankrike om en angivelig internasjonal korrupsjon-svindel, som involverer sportsembetsmenn og utøvere mistenkt for å tildekket bruk av doping, skriver Interpol.