VÅLERENGA-FANS: Maskerte Vålerenga-fans brukte ulovlig pyroteknikk under kampen mot Strømsgodset søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VÅLERENGA-FANS: Maskerte Vålerenga-fans brukte ulovlig pyroteknikk under kampen mot Strømsgodset søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vålerenga slår ned på pøbeloppførsel

Tar grep etter søndagens uroligheter på Marienlyst.

Styret i i Vålerenga Fotball Elite holdt mandag et ekstraordinært møte.

På agendaen sto supporternes oppførsel i 2015.

Vålerenga har vært forfulgt av bråk denne sesongen. Det var slagsmål i forkant av oppgjøret med Start i april, vært ulovlig og farlig bruk av pyroteknikk i bortekampene mot Lillestrøm og Strømsgodset. I tillegg var det bråk i forbindelse med kampene mot Sandefjord og Stabæk.

Enkelte supportergrupperinger har gjort at det er skapt frykt og dårlig stemning blant publikum. Dette ønsker de nå å komme til livs.

– Fotball skal være gøy, det skal være en fest og en plass der man har gode opplevelser. Når supporterne maskerer seg, bruker pyro og smellbomber så skaper det frykt. Nå har vi som klubb forsøkt gjennom mange år å ha dialog med alle supportergrupperingene for å holde alle samlet. Det har nå kommet til et punkt der dette ikke er mulig lenger, sier daglig leder Stig-Ove Sandnes til VG.

Nå har klubben lagt ut en tiltaksplan på sine egne hjemmesider.

  1. Vålerenga bryter all dialog og samarbeid med de alternative supportermiljøene. Vi vil fra dags dato ikke lenger forholde oss til grupperinger som IskoBoys og Ikaros.
  2. Vålerenga forsterker samarbeidet med Klanen, som den eneste supportergruppen i klubben.
  3. Vålerenga vil søke å identifisere alle som deltok i pøbelstrekene på Marienlyst stadion den 8. november. Vi setter av ekstraordinære ressurser til dette. Vålerenga vil i henhold til eget sanksjonsreglement utestenge alle de som blir identifisert. Hendelsene på Åråsen tas også opp og sees på nytt i denne sammenheng. Det vil komme harde reaksjoner.
  4. Vålerenga vil starte et juridisk arbeid med den hensikt at boten vi får fra Norges Fotballforbund skal fordeles på de personene som blir identifisert på Marienlyst.
  5. Vålerenga vil som planlagt starte sesongkortsalget den 1. desember på Vestbredden for medlemmer i Klanen. De 3.000 første som kjøper sesongkort i 2016 vil også få forkjøpsrett til sesongkort for 2017 på ny stadion.
  6. Vålerenga vil ikke starte sesongkortsalg på Bendit den 1. desember. Dette sesongkortsalget utsettes inntil videre. Dette betyr i praksis at forkjøpsrett til sesongkort til supportertribunen på ny stadion vil gjelde eksklusivt for klansmedlemmer.
  7. Vålerenga ønsker i framtida en langt bedre kontroll på våre bortekamper. Billetter til Vålerengas felt i 2016 vil kun bli solgt til medlemmer av Klanen.
  8. Vålerenga forventer at Oslo Politidistrikt bruker den nye politiloven, paragraf 222-a, og utestenger fotballpøbler fra våre arrangementer.

Og Klanen stiller seg bak klubben. De ønsker fortsatt å jobbe for klubbens ultras, men ber dem nå rydde opp.

«Fra og med i dag er vi ferdige med å jobbe for at andre skal se nyansene i svingen. Den viktigste grunnen til dette, er at vi ikke lenger ser dem sjæl. De som ønsker splid, aggro mot egne supportere, trusler om juling og generelt dårlig samarbeidsklima viser nå at det er dem som bestemmer. Det er jævlig synd med tanke på hva f.eks. Ikaros en gang var og muligens også fortsatt er . Kanskje er dere mange der borte som ønsker godt samarbeid og best mulig klima alle supportergrupper i mellom, men vi ser dere ikke lenger. Dere bestemmer ikke, og dere er i praksis med på å backe brønnpisserne», skriver de på hjemmesiden sin.