Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge endte på tredjeplass i sin kvalifiseringsgruppe etter ti kamper, så skal nå de norske fotballheltenes EM-skjebne avgjøres over to kamper mot Ungarn.

Men landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil ikke være med på at disse kampene er så veldig annerledes enn dem som har ført Norge til playoff.

– Det har vært mer eller mindre avgjørende kamper hele tiden. Sånn er det i et landslag, sa han på mandagens pressekonferanse.

Viktig å unngå baklengsmål
Men nå teller bortemålsregelen dersom det står likt etter to ganger 90 minutter. Derfor kommer resultatet i den første kampen til å få betydning for hvordan Norge angriper returkampen i Budapest.

– Resultatet i den første kampen vil prege nyanser i kamp to, sa Høgmo.

Det blir viktig å unngå baklengsmål i hjemmekampen. For som Høgmo påpekte så betyr 0-0 hjemme og 1-1 borte at Norge går til EM.

Fra 1-5 til 3-0
Landslagssjefen kunne også vise til at de to kampene lever sine egne liv. Da han var sjef for U21-landslaget i 2003, møtte de Serbia i playoff til EM.

– Vi tapte 1-5 borte og slo dem 3-0 hjemme. Vi burde burde vunnet 5-0, 6-0. Vi manglet ett mål etter å ha ledet 3-0 etter 60 minutter. Jeg brukte den kampen foran kampen mot Kroatia. Vi tapte 1-5 borte, og jeg sa at dersom vi ledet 3-0 hjemme, så ville vi mangle et mål på å ta dem på innbyrdes oppgjør. Det er alle muligheter, selv hvordan det skulle gå i kamp en, fortalte han.

Men det er ingen tvil om at Norge neppe kommer til å sende alle mann i angrep for å vinne hjemmekampen.

– Bortemålsregelen gjør at du blir straffet for å slippe inn mål hjemme. Ergo er det et poeng å unngå det, var Høgmos svar på om hans inngang til kampen.