NOKAS-raner planla tidenes kriminelle comeback:

Politiet avverget trolig fire drap og norgeshistoriens største ran

Mandag ble Metkel Betew siktet for drapsforbund. I tillegg til Imran Samber, skulle tre andre personer likvideres. To som straff for «tysting» i NOKAS-saken, en som hevn for drapet på William Ellingsen som ble drept i 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle på listen har en eller annen form for tilknytning til NOKAS-raner Metkel Betew og den harde kjernen kjent fra NOKAS-ranet i 2004. 

Kriminelt comeback

Etter å ha sonet en forvaringsdom på 10 år som følge av NOKAS-ranet i Stavanger i april 2004, ble Metkel Betew løslatt 16. oktober i fjor. Ifølge politiet har han planlagt tidenes kriminelle comeback.

Valutaran på Gardermoen

Et tungt kriminelt miljø i Oslo skal ha fått innsideopplysninger om at Swiss-flyet av og til frakter med seg verdier for for flere hundre millioner kroner. I fjor høst startet kriminelle planleggingen av det som skulle bli norgeshistoriens største ran.

Sammen med et lite ranslag bestående av fire personer skulle Metkel Betew slå til mot en pengetransport på et Swiss-fly fra Sveits.

Fikk hjelp av kamerat

Like etter løslatelsen skal Betew ha tatt kontakt med en barndomskamerat og spurt om han ville ta en kaffe. Barndomskameraten jobbet på Oslo lufthavn Gardermoen siden 2004 og Betew spurte om han kunne ta bilder av Swiss-flyet en dag pengetransporten var på rullebanen. Seks bilder ble senere printet ut og overlevert Betew. Bildene viser Swiss-flyet med pengetransporten parkert på siden. Bildene ble tatt i februar 2015, knappe tre måneder etter at Betew ble løslatt fra Ila fengsel og forvaringsanstalt. Barndomskameraten er nå siktet for ransforbund etter straffelovens § 269, men han ble fredag løslatt fra varetekt i Drammen fengsel. Han nekter straffskyld og skal ha forklart til politiet at han ikke så noe galt i å overlevere noen uskyldige bilder til barndomsvennen.

Det meste klart

Flere kjøretøyer, våpen, klær og falske skilter var klargjort for ranet og stod lagret i forskjellige garasjer, blant annet på Lamberseter og på Østensjø.

Planen var å klippe seg gjennom gjerdet på Norges hovedflyplass og gjennomføre et væpnet ran på rullebanen i det pengene ble flyttet fra Swiss-flyet til en ventende pengetransport fra NOKAS.

TV 2 har fått opplyst at ranslaget hadde skaffet to dekkleiligheter i nærheten av flyplassen som skulle brukes som skjulested i etterkant av ranet.

Operasjon Sult

Det Metkel Betew ikke visste, var at seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt (SO), fulgte nøye med på hva ranslaget planla. Selv om mye av kommunikasjonen foregikk gjennom telefonkiosker i Oslo og ved personlige møter i en leilighet Betew disponerte, kunne politiet høre hva som ble sagt. Politiet hadde nemlig fått tillatelse til å rigge opp romavlyttingsutstyr og skjulte mikrofoner, kommunikasjonskontroll og intens spaningsvirksomhet over tid. De visste at ranet var under oppseiling.

GARASJE: Det var i denne garasjen politiet mener Lars Harnes skulle drepe Imran Saber i Oslo. Harnes ble pågrepet av politiet utenfor garasjen med en skuddklar pistol med lyddemper. FOTO: OLA HARAM / TV 2
GARASJE: Det var i denne garasjen politiet mener Lars Harnes skulle drepe Imran Saber i Oslo. Harnes ble pågrepet av politiet utenfor garasjen med en skuddklar pistol med lyddemper. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Drapsplaner spolerte ranet

I avlyttingsmaterialet fanget politiet opp opplysninger om at Betew og hans medhjelpere skulle likvidere fire navngitte personer. En av dem var Imran Saber, en kjent pengeutlåner med mange kriminelle venner. To andre på dødslista var «tystere» etter NOKAS-ranet. Den siste var mannen som skjøt og drepte William Ellingsen, en god venn av Metkel Betew.

– Det har vært langvarig og tung innsats over tid. Vi mener å ha avverget både sannsynligvis drap, drapsplaner og ransplaner, sier politiinspektør Einar Aas til TV 2. 

Blant annet ble den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes pågrepet i Imran Sabers (alias Onkel Skrue) garasje i sommer på en stjålet moped og med en pistol påmontert lyddemper. Harnes er siktet for å inngå drapsforbund mot Imran Saber.

Både Lars Harnes og Metkel Betew nekter straffskyld.

– Siktelsen er utvidet og hans reaksjon er at det ikke er grunnlag for det. Han er uskyldig i det han er anklaget i, sier Metkel Betews forsvarer, Marius O. Dietrichson til TV 2.