Angelica (25) har forsøkt å ta sitt eget liv fem ganger – musikk ble redningen

Angelica Kjos har slitt med rusmisbruk, men nå vil hun leve hvert eneste minutt. 

Gjennom flere reportasjer de siste årene har TV 2 fulgt Michelle. Hun har skiftet navn siden møtet for to år siden, og bruker nå bare mellomnavnet Angelica.

For to år siden fikk hun ikke hjelp fra helsevesenet til å hanskes med sine psykiske plager, og så mørkt på fremtiden.

– Det som kommer til å skje er at det går veldig dårlig for meg, og at jeg mest sannsynlig ikke kommer til å klare det, sa Angelica den gangen.

– Vil leve hvert eneste minutt

I dag er situasjonen annerledes for Angelica. Hun har gått fra å bruke 28 ulike medikamenter til å behandles med musikkterapi.

Det er ikke alltid ord strekker til, og musikkterapi hjelper pasienten med å uttrykke og regulere følelser gjennom musikk. Det kan skje gjennom lytting, låtskriving, utøvende musikk eller improvisasjon.

– Jeg hadde prøvd å ta livet mitt fem ganger, og ville ikke leve mer, men nå vil jeg leve hvert eneste minutt, sier Angelica.

– Redningen

Et liv med rusmisbruk og bivirkninger fra medikamenter førte til psykoser og et flatt følelsesliv for Angelica. Musikkterapeuten Hans Petter Solli har hjulpet henne med å komme i kontakt med følelsene igjen.

– For Angelica har musikkterapien vært en stor del av redningen rett og slett, sier han og legger til:

– En av fordelene med musikkterapi som behandlingsform er at den er medisinfri og uten bivirkninger. Det er et behov i psykisk helsevern i dag.

Solli er opptatt av at musikkterapi har god vitenskapelig basis, og viser blant annet til at Helsedirektoratet anbefaler det på det sterkeste som behandling for psykoselidelser.

– Det finnes veldig mye god forskning nå som viser at musikkterapi har effekt, sier Solli.

Vil satse på alternative behandlingsmåter

Kari Kjønaas Kjos (Frp) er leder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og har utviklet et nært forhold til Angelica de siste årene.

Hun gleder seg over å se at Angelica har blitt bedre, og engasjerer seg for nye behandlingsformer som musikkterapi, som et alternativ til tung medisinering.

– Jeg synes det er helt fantastisk å se hvor viktig det kan være for enkelte mennesker. Jeg tenker at det er et alternativ som vi skal ta i bruk mye mer. Jeg ønsker at flere skal få denne muligheten, sier Kjos.