ENIGE: Leder for Fremskrittspartiet Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.  FOTO: TV 2
ENIGE: Leder for Fremskrittspartiet Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.  FOTO: TV 2

Nye asylkrav: Høyre og Frp vil bytte ut penger med matkuponger

Høyre og Frp er klare med sine felles asylkrav. Ett av forslagene på listen er matkuponger i stedet for penger.

En liste med 15 forslag til asylinnstramning ble sendt ut til stortingspolitikerne mandag ettermiddag. Ett av punktene er å erstatte penger med matkuponger. 

Frp og Høyre vil senke ytelsesordningen slik at den ikke fremstår som mer lukrativ enn i andre europeiske land. For å oppnå dette ber de regjering om å erstatte kontantytelser med økt bruk av naturalytelser som kuponger som kan innløses i butikker for kjøp av mat og klær.

– Vil sende klare signaler

Frp og Høyre er enige om alle de 15 punktene.

De parlamentarisk lederne, Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) holdt en pressebrief klokken 18.00 hvor de orienterte om tiltaksforslagene.

– Vi er nødt til å fremme tiltak nå som er konkrete og som signaliserer at Norge ikke er et land hvor man får andre og bedre ytelser enn det du gjør i sammenlignbare land, sier Harald Tom Nesvik til TV 2 og legger til:

– Dette gjør vi for å sende klare signaler også utenfor landet om at Norge ikke er en fristad.

Ber om flertall

Nå åpner regjeringspartiene for at samarbeidspartiene og de andre stortingspartiene skal komme med sine innspill til innstramninger.

– Nå legger vi frem en liste på 15 konkrete forslag som vi mener er gode og vi skal gjøre alt vi kan for at å finne flertall på stortinget for disse punktene, sier Nesvik.

Dette er hovedpunktene:

  • Matkuponger i stedet for penger
  •  Økt bruk av midlertidig opphold
  • Droppe 15-måneders-regelen
  • Koble bistand med returavtaler
  • Stramme inn retten til familieinnvandring
  • Stramme inn trygderettigheter

Se hele listen nederst i saken.

Legger press på egen regjering

De to partiene ber regjeringen i løpet av våren neste år gjennomgå alle særordninger for flyktninger og asylsøkere i folketrygden med sikte på innstramminger.

Høyre og Frp krever også fortgang i innstrammingstiltak og at regjeringen skal komme med en ny instruks om fornyet vurdering av beskyttelsesbehov innen 1. januar neste år. De ønsker også å stramme inn retten til familieinnvandring.

Det var NRK som først meldte om saken. 

Frp-utvalg

Forrige uke ble det opprettet et eget utvalg med Frp-medlemmer som skulle se på hvordan regjeringens forslag til innstramning kunne gjøres. I utvalget satt Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde og Åse Michaelsen. 

Utvalget gikk også inn for umiddelbar stengning av grensen mot Russland, men det punktet er ikke med på listen som også Høyre har stilt seg bak. Ordlyden er imidlertid endret til «Stortinget ber regjeringen sikre retur av personer som søker asyl til Norge og som har hatt opphold i Russland, og gi dette arbeidet høyeste prioritet».

Både regjeringen, støttepartiene og Arbeiderpartiet har lenge ønsket en asylinnstramning.