Frykter «de med blod på hendene» skal samles på norske asylmottak

En av Assad-soldatene som har søkt asyl i Norge, anklages for tortur av sivile og for å ha deltatt i kampen mot opprørerne utenfor Damaskus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag avslørte TV 2 at minst fem syrere som har kriget for Assad-regimet har kommet til Norge for å søke asyl.

En syrisk aktivistgruppe anklager flere personer som har søkt asyl i Norge for å ha begått krigsforbrytelser i hjemlandet. 

Fem navngitte, angivelige krigsforbrytere skal befinne seg i Norge. Minst to skal ha kommet fra Moskva og over grensen i Finnmark.

Ny trusselvurdering

Etter at reportasjen ble vist i fredag kveld, kom PST med en ny trusselvurdering: «Asylstrømmens konsekvenser for trusselbildet». Der står det blant annet:

«Det er også mulig at ulike konfliktlinjer mellom etniske og religiøse grupper, som dominerer i asylsøkeres hjemland, vil bli mer fremtredende også i Norge».

Informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til TV 2 at dette ikke nødvendigvis er saker for PST.

– Det vurderes i hvert enkelt tilfelle. Dersom det er mistanke om krigsforbrytelser, og det ikke foreligger voldelige intensjoner i Norge, er dette saker for Kripos, sier Bernsen.

Han legger til at det ikke er et nytt fenomen at Norge får asylsøkere fra land der slike grupper opererer. Ifølge PST er det ikke nødvendigvis en sammenheng mellom det å ha vært voldsaktivist i et krigsherjet hjemland og det å bli voldsutøver i et nytt land.

– Det er mange mennesker i Norge vi ikke vet hvem er. Vi mottar stadig informasjon, og vurderer om dette er noe vi må sjekke ut, sier informasjonssjefen i PST til TV 2.

– Frykter mennesker med blod på hendene

Ledelsen i Politiets Utlendingsenhet (PU) sier dette er noe de har fryktet lenge.

– Den bekymringen vi har er at de med blod på hendene samles på norske asylmottak. Vi står overfor mange utfordringer. Vi har et nært samarbeid med PST fordi det er avdekket ganske mange ting med de som kommer som er bekymringsfulle, sier seksjonsleder Magne Løvø i PU.

Terrortrussel vurderes fortløpende

Fredag kveld la PST en vurdering av asylstrømmens konsekvenser for trusselbildet i Norge. Her heter det at det på lengre sikt er mulig at enkelte asylsøkere vil kunne utgjøre en terrortrussel mot Norge.

– Trusselpotensialet må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det er ingenting som tyder på at IS har en strategi for å sende IS-krigere hit, sier Bernsen.

PST vurderer fortsatt at det per i dag er lite sannsynlig at det norske asylinstituttet blir brukt av terrorgrupper som IS og al-Qaida til å sende personer med en forhåndsbestemt voldsintensjon til Norge. Sikkerhetstjenesten understreker samtidig at denne vurderingen er heftet med en viss usikkerhet:

– Dette er basert på etterretning og dermed preget av usikkerhet. Trusselbildet kan derfor endres relativt raskt, skriver PST i trusselvurderingen.