3578 asylsøkere har kommet fra Russland – bare fem er sendt ut igjen

Retur av asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov står høyest på regjeringens dagsorden, sier justisminister Anders Anundsen (Frp). Men hittil har bare 4 personer blitt uttransportert mens en har reist frivillig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år har 3578 asylsøkere kommet over grensen til Russland ved Storskog i Finnmark, ifølge Utlendingsdirektoratet ( UDI).

Men så langt har svært få fått avslag og blitt returnert. UDI opplyser at fire syrere har blitt uttransportert til Russland, og en afghaner har returnert frivillig.

- Så langt har 22 fått avslag på søknaden sin, og 5 av dem er uttransportert til Russland, opplyser kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI.

 

Skylder på klagefrister

Dette står i sterk kontrast til justisministerens ambisjoner, som har sagt at rask retur står øverst på dagsorden.

- Vi kan ikke ha en situasjon som vi har nå hvor det er en rekke personer som kommer til Norge og som aldri vil få oppholdstillatelse her, sa justisministeren til TV 2 fredag.

 

- Hvorfor er ikke tallet høyere?

- Det handler om at de har rett til å klage og da tar det litt tid pga. klagefrister, sier Grimsmo som tror at tallet på uttransporteringer kommer til å bli  høyere. 

 

Vil sette opp direktefly fra Kirkenes til Kabul

Leder Hadia Tajik i Stortyingets justiskomité mener fem returer er for lavt. 

- Dette fremstår ikke som rask retur. De tallene som man nå har tilgjengelige viser at regjeringen ikke har klart å returnere ikke hdem som har kommet til Norge og ikke har grunnlag for opphold,sier Tajik.

Tajik sier at saksbehandlingskapasiteten i nord må økes, at det er behov for flere politifolk i Øst-Finnmark og at det må settes opp fly fra Kirkenes til Kabul.

Vi vet at flere av dem som kommer over grensen ved Storskog er afghanere uten krav på opphold, sier Tajik.