SØKER ASYL: Familien til Haseeb Akhtar (25) eksporterer hallalkjøtt fra Pakistan til Kuwait. Nå håper han å få asyl i Norge og har planer om å opprette en filial her.   FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
SØKER ASYL: Familien til Haseeb Akhtar (25) eksporterer hallalkjøtt fra Pakistan til Kuwait. Nå håper han å få asyl i Norge og har planer om å opprette en filial her.   FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

Haseeb (25) så på nyhetene at Norge åpnet grensen: – Jeg dro dagen etter

Fra mottaket utenfor Bergen har han målet klart: Så snart han får asyl skal han importere hallalkjøtt fra familiebedriften i Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leteriggene som ligger i opplag på CCB-basen på Ågotnes utenfor Bergen forteller om en oljeindustri i bratt nedoverbakke.

For de mange enslige mennene som har kommet over grensen fra Russland til Norge de siste ukene betyr de tomme arbeidsbrakkene husrom og ei varm seng.

– Dette er helt topp! Det er så vakkert her og menneskene er så hyggelige, sier afghanske Mudis Khan Mohammed (28).

Blant de 178 asylsøkerne som ble fraktet med chartret fly fra Kirkenes til Flesland, og så videre til brakkene på Ågotnes, er de aller fleste enslige menn. Kun fem familier med barn er på akuttmottaket.

UTNYTTET: Mange afghanere har jobbet i Russland før de kom til Norge de siste ukene. De forteller om utnyttelse og rasisme. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
UTNYTTET: Mange afghanere har jobbet i Russland før de kom til Norge de siste ukene. De forteller om utnyttelse og rasisme. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

Den største gruppen av mennene kommer fra Afghanistan.

Varslet om grensemulighet av BBC

Men den første som tar kontakt med TV 2 når vi parkerer bilen er Haseeb Akhtar (25) fra Lahore.

På flytende engelsk forklarer han ivrig at reisen fra Pakistan til Ågotnes har gått via Dubai og Russland, for det meste med fly og med flere lange stopp, før han tok ruten over til Storskog i Øst-Finnmark for mindre enn to uker siden.

– Lørdag for litt under to uker siden så jeg på BBC at Norge hadde åpnet grensen mot Russland. Dagen etter tok jeg fly til Moskva og videre til Murmansk og kom til Norge over den russiske grensen, forteller Akhtar.

Eksporterer hallalkjøtt fra Lahore

25-åringen har bodd ca ett år i byen Voronezh i Russland som ligger mot grensen til Ukraina. Han har studert litt under oppholdet, men ønsket seg til Europa.

Familien hjemme i Lahore er slaktere og eksporterer hallalkjøtt til Kuwait. Ifølge Haseeb Akhtar opplever de problemer med «familiefiender» som skal ha forsøkt å drepe faren fordi han ikke vil betale penger de forsøker å presse han for.

HÅP: Abobakes (17) fra Afghanistan håper han får et nytt liv i Norge. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
HÅP: Abobakes (17) fra Afghanistan håper han får et nytt liv i Norge. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

– Jeg har ikke økonomiske problemer, det er ikke derfor jeg kommer hit. Du kan få kortet mitt, sier Akhtar og strekker fram et hvitt visittkort med lilla skrift - «Carne Trading Company».

– Men det er vanskelig å drive business i Pakistan. Familien min er offer for utpressing og vi får mange drapstrusler, derfor kan jeg ikke bo der. Det er for farlig, sier Akhtar.

Vil opprette filial i Norge

Da han fikk vite at grensene mot Norge var åpne, ringte han hjem.

– Pappa sa jeg skulle dra med én gang og se jeg kom meg inn. Nå er jeg her! Jeg prøvde å komme meg til Polen tidligere, men det gikk ikke, sier Akhtar.

Han håper Norge gir han asyl. Da vil han starte en filial av familiebedriften og importere hallalkjøtt til det norske markedet.

Men det er langt fra sikkert at Haseeb Akhtar får asyl. De første regjeringen vil stoppe er dem som søker asyl på grensen til Russland og som oppholdt seg i Russland lenge. 

– Vi må være tydelige på at asylinstituttet er til for å hjelpe de som trenger beskyttelse. Det vil være folk som man godt kunne vært snill med, men det kan vi ikke gjøre i den situasjonen som vi er i nå, sier Erna Solberg.

Snakker russisk på asylmottaket

STINN BRAKKE: Nedgangstidene i oljebransjen gjør at brakkene på CCB-basen på Ågotnes utenfor Bergen har stått tomme. Nå er det asylsøkere som får husly her.  FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
STINN BRAKKE: Nedgangstidene i oljebransjen gjør at brakkene på CCB-basen på Ågotnes utenfor Bergen har stått tomme. Nå er det asylsøkere som får husly her. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

Leder for akuttinnkvarteringen på Ågotnes Pål Audland i Lopex sier asylsøkerne som er innkvartert skiller seg fra dem som vanligvis kommer til norske mottak.

– Vi merker at de ikke har reist så langt. De er uthvilte når de kommer, og det er ulikt det vi er kjent med fra andre mottak. Vanligvis er de veldig slitne etter en lang reise, sier Audland.

Det er også en uvanlig sammensetning av mennesker som bor her.

– Språket de ulike nasjonalitetene kommuniserer med er russisk, mens det vanligvis er engelsk. Det er tydelig at mange har bodd noe tid i Russland før de kom til Norge, sier Audland.

– Blir misbrukt som arbeidskraft

Pakistanske Haseeb Akhtar er russisktolk når Mohamad M. Ali Dawoud (21) fra Syria skal fortelle sin historie.

Han har bodd i byen Ivanovo i Russland i fem år.

– I Russland var livet vanskelig. Vi som er fremmedarbeidere blir misbrukt som arbeidskraft. Vi arbeidet hardt og lenge, men fikk likevel bare nok penger til mat, sier Dawoud.

Opprinnelig fikk han studentvisum til Russland, men forteller at han aldri har studert, bare arbeidet. Han fikk høre om ruten til Norge via Russland av en venn som kom til Norge for noen måneder siden.

– Han ringe meg og sa at Norge hadde åpnet grensen mot Russland, så da bestemte vi oss for å dra, sier Dawoud.

NATO: Hamidullah Shinwari (26) forteller at han jobbet for NATO i Afghanistan og ble jaget av Taliban i etterkant. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
NATO: Hamidullah Shinwari (26) forteller at han jobbet for NATO i Afghanistan og ble jaget av Taliban i etterkant. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

– Flyktet fra tortur i Egypt

Egyptiske Ibrahim (30) står ved inngangsdøra til en av boligbrakkene med en grønn boblejakke tett rundt den spinkle kroppen. Han forlot Egypt sammen med sin bror Saad (27) for ti dager siden.

– Jeg kan ikke gå inn på hvorfor vi forlot, bare at vi måtte reise av politiske grunner, sier Ibrahim og tygger på formuleringen.

– Vi kommer hit for å få trygghet. Her kan man være fri til å uttrykke meningene sine, ingen vil jakte på deg på grunn av det du sier.

Ibrahim forteller at han er blitt torturert av politiet. Han vil ikke si hvorfor eller om han tilhører en politisk gruppering, bare at han frykter for livet sitt i Egypt.

Frykter han blir torturert til døde

De egyptiske brødrene kommer fra et velstående hjem. Faren er kirurg og Ibrahim er utdannet økonom.

De hadde egentlig tenkt å flykte til Europa fra Tyrkia og over til Hellas.

Men da de hørte om den tryggere ruten inn til Europa via Russland og Norge i media, søkte de med én gang om russisk visum. Etter en uke var flybilletter og visa i boks.

Dagen etter, 24. oktober dro de til Sharm el-Sheik på Sinai-halvøya, satte seg på flyet til Moskva og videre til Murmansk.

– Det er ikke dårlig økonomi som tvang meg til å flykte. Jeg følte meg ikke som menneske i Egypt, og frykter at jeg en dag vil bli torturert til døde, sier Ibrahim.

Hardt liv i Russland

MOTTAKET: Pål Audland er leder for akuttmottaket på Ågotnes og sier at denne gruppen asylsøkerne er veldig ulik fra andre ordinære mottak. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
MOTTAKET: Pål Audland er leder for akuttmottaket på Ågotnes og sier at denne gruppen asylsøkerne er veldig ulik fra andre ordinære mottak. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

En gruppe nysgjerrige afghanske menn samler seg ved inngangen og tenner røyken. Tre av dem er unge, og sier de er 17 og 19 år gamle.

De vil gjerne snakke om forholdene som møtte dem da de kom til Russland som fremmedarbeidere.

– Jeg jobbet sju dager i uken fra 04 om morgenen til 21 om kvelden, og fikk likevel ikke mer lønn enn at jeg hadde akkurat nok til mat. Livet er hardt i Russland. Vi vil gjerne studere, men får ingen hjelp der, forteller Abobaktes (17) fra Jalalabad i Afghanistan.

– Ingen framtid i Russland

Noen av afghanerne jobbet som sjauere av gods mens andre kjørte søppel i Moskvas gater.

De forteller om rasisme og farlige situasjoner, og opplever at de endelig blir møtt med verdighet i Norge.

– Jeg tror ikke jeg kunne blitt i Russland, jeg så ingen framtid der. Bare mye jobb og ingen penger, sier Abobaktes.

Statsminister Erna Solberg var denne uken tydelig på at afghanere som har bodd i Russland før de kom til Norge blir satt på et fly til Kabul. 

Abobaktes tør ikke tenke på dét alternativet. 

– Vi kan ikke bli sendt tilbake! Jeg vil dø her, ikke der! Vi vil studere og få en framtid, det er alt, sier han

Jobbet for NATO i Afghanistan

To eldre afghanske menn forteller at de jobbet for amerikanske styrker i flere år i Afghanistan. Da amerikanerne trappet ned aktiviteten mistet de jobben, og fikk samtidig problemer med Taliban.

FLYKTET: Egyptiske Ibrahim (30) frykter at familien kan bli straffet dersom han står fram med fullt navn og bilde. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2
FLYKTET: Egyptiske Ibrahim (30) frykter at familien kan bli straffet dersom han står fram med fullt navn og bilde. FOTO: GURI GUNNES OPPEGÅRD / TV 2

– Vårt liv er farlig i Afghanistan. Jeg har blitt tatt av Taliban tre ganger, derfor flyktet jeg til Russland, forteller Hamidullah Shinwari (26).

Nå forventer han at Norge som NATO-land hjelper ham.

– Vi får se hva myndighetene i Norge vil gjøre med min søknad, men vi hjalp NATO da de var i Afghanistan. Nå håper jeg de vil hjelpe oss her, sier Shinwari.

Opprettet asylmottak over natten

Fredag før helgen hastevedtok UDI å innkvartere asylsøkere på Ågotnes. Først på ettermiddagen fikk ordføreren beskjed. Allerede natt til mandag ble asylsøkerne innkvartert.

I utgangspunktet skulle de kun bo her i tre-fire dager før de ble fraktet videre til ordinære mottak. Nå, etter kun fem dagers drift, anslår UDI at asylsøkerne må være i brakkene på Ågotnes i tre-fire uker.

Bare familiene vil få flytte raskere.

Frykter familien blir straffet

Skumringen kommer sigende innover Hjeltefjorden, og med den kommer lukten av middag fra kantina.

Når TV 2 er på vei tilbake til bilen kommer egyptiske Ibrahim løpende.

– Kan du være så snill å ikke bruke bilde av meg i reportasjen din. Jeg er trygg her men hvis egyptisk etterretning ser bildet av meg og min bror på nettet, kan de komme til å straffe familien min i Egypt. Jeg ber deg, vær så snill ikke bruk bilde av meg, ber han flere ganger.