Dette kan faktisk skje i lav fart og i et hull i veien som egentlig ikke er spesielt dypt. Hvilken type felger du har, har veldig mye å si for hvordan felgen takler påkjenningen. Kopifelger som ser helt like ut som originalfelgene, kan ha store kvalitetsforskjeller. Foto: Youtube.com
Dette kan faktisk skje i lav fart og i et hull i veien som egentlig ikke er spesielt dypt. Hvilken type felger du har, har veldig mye å si for hvordan felgen takler påkjenningen. Kopifelger som ser helt like ut som originalfelgene, kan ha store kvalitetsforskjeller. Foto: Youtube.com

Så lett kan felgen din bli ødelagt

Dette kan være både farlig og dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager er det mange som skal bytte dekk – og kanskje også skaffer seg et nytt sett med felger i tillegg. Det blir gjerne litt mer motiverende å skulle gå fra sommer- til vinterdekk hvis felgene er nye og fine.

Det finnes etterhvert et stort utvalg av felger å velge mellom der ute. 

Men selv om enkelte felger kan se mer eller mindre identiske ut – er det ikke dermed sagt at de faktisk er det! Det lages nemlig en rekke såkalte replika-felger, altså rene kopier, som på langt nær har samme kvaliteten som originalvaren.

Les også: Denne BMWen har lysende felger

Testet mot hverandre

Mye av det som lages av kopier, kommer fra Kina. Så er naturligvis spørsmålet: Er det virkelig så stor forskjell på disse, sammenlignet med de langt dyrere originalfelgene?

Akkurat det finnes det naturlig nok delte meninger om. Og det er da også forskjellig kvalitetsnivå på de forskjellige felgene. 

I Australia har de sjekket dette. De har tatt en Mercedes CLA Shooting Brake med på en testbane, og testet den med både original- og kopifelger.

I testbanen er det en dump i veien, som brukes for  å se hvordan de ulike felgene takler den utfordringen.

Les også: En liten smell kan ødelegge kjøreegenskapene

Ble ødelagt

Humpen skal egentlig være litt ekstrem, for å vise hva slags type påkjenning felger skal måtte tåle. Men når du kikker på filmen, skjønner du raskt at dette slett ikke er verre enn de hullene vi finner svært mange steder på norske veier. Trist nok.

I 50 km/t kjøres bilen over dette hullet, med begge felgene. Mens originalfelgene klarer seg helt fint, blir en stor del av kanten kopifelgen slått av i hullet. Testen gjøres flere ganger, og resultatet er det samme.

Best på alt

Det er naturligvis den mest alvorlige forskjellen - fordi den kan sette liv og helse i fare.

Men det er andre forskjeller også. Testen tok også for seg vekt, detaljkvalitet og lakken. Originalfelgen er best på alle områder.

Konklusjonen er neppe overraskende: Det er en grunn til at originalfelger koster mer enn kopiene. Du bør nok derfor tenke deg litt om, før du velger aller billigste alternativ ...

Klikk på videovinduet under for å se hele testen:

Spiller ikke klippet på mobil/lesebrett? Klikk her

Les også: Felger: Stor, større – STØRST!