Ingrid (33) kler av seg for å kjempe mot fordommer

Ingrid Melkersen har utlagt tarm og pose på magen. Derfor har hun valgt bikinifitness som idrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingrid Anette Hoff Melkersen (33) har levd med den kroniske tarmsykdommen Morbus Crohn siden hun var i tenårene. På grunn av gjentatte betennelser i tarmen har hun gjennomgått 34 operasjoner og har utlagt tarm med pose på magen (stomi).

Ville heller dø

 – Jeg ville heller dø enn å få pose på magen, forteller Ingrid, som nå har godtatt at hun må leve med stomien og sykdommen resten av livet.

Etter at Ingrid ble stomi-operert, har trønderjenta giftet seg, fått tre barn og begynt å jobbe som modell.

Hun holder også foredrag om hvordan det er å leve med sykdommen og skriver bloggen Crohnprinsesse om hverdagen med Crohn. 

– Det er krevende til tider, men det går også veldig bra. Akkurat nå går det ganske bra, forteller Melkersen til God morgen Norge.

Bikini mot fordommer

For ett år siden tok Ingrid et ganske overraskende valg. Hun bestemte seg for å begynne med bikinifitness. Det var ikke tilfeldig at hun valgte den lettkledde idretten.

FITNESS-NM: Ingrid er fornøyd med at hun kom på 8. plass i sitt første NM i bikini-fitness. Foto: Robert Rønning
FITNESS-NM: Ingrid er fornøyd med at hun kom på 8. plass i sitt første NM i bikini-fitness. Foto: Robert Rønning

– Mitt prosjekt er å bekjempe fordommer. Derfor var viktig å velge en idrett hvor jeg kunne vise at alt er mulig med stomi. Det hadde ikke blitt det samme om jeg hadde syklet Birken og løftet opp t-skjorta og vist posen etter målgang, mener Ingrid.

TAPPER: – Det er mye du kan skjula bak et smil, sier Ingrid som ikke alltid syns det er lett å leve med den kroniske tarmsykdommen Morbus Crohn.
TAPPER: – Det er mye du kan skjula bak et smil, sier Ingrid som ikke alltid syns det er lett å leve med den kroniske tarmsykdommen Morbus Crohn.

Ydmyket av konkurrent

Etter ett års hard trening stilte Ingrid opp i bikinifitness-konkurransen Fredrikstad Open i september. Det ble en ydmykende opplevelse for henne.

– En av de andre fitnessutøverne tok tak i posen min og spurte om jeg skulle gå med den der. Hun sa det var stygt og heslig, forteller hun.

Posen lakk

I tillegg begynte posen å lekke bare minutter før hun skulle ut på konkurranse-scenen. Hun fikk panikk, følte seg liten og skamfull, og holdt på å gi opp hele prosjektet.

– Men jeg kunne ikke gi meg. Da ville drømmen bli knust, og fordommene ville bli bekreftet, sier 33-åringen.

Derfor satte hun på seg et smil og gikk verdensvant ut på scenen. Hun gjennomførte, men var preget av ydmykelsen i dagene etterpå.

Opptur i NM i bikini-fitness

En uke etter gikk NM i bikini-fitness av stabelen. Og det hadde hele tiden vært Ingrids store mål.

– Det var en kjempeopplevelse. Det var ingen som sa noe stygt, det var bare helt topp!

– Jeg skjønner at folk kan lure på hva stomi er, men fordommene skjønner jeg ikke helt. Det er de jeg prøve å bekjempe. Derfor var det helt bevisst at jeg valgte akkurat denne idretten, forklarer Ingrid.

Dokumentar om Ingrids liv

Dokumentarist, Robert Rønning, ble så interessert i Ingrids historie at han ønsket å lage en film om henne. Derfor følges Ingrid nå stadig av et videokamera.

Hun og familien filmer også mye selv. Filmen er fortsatt under innspilling, men klipp fra dokumentaren kan sees her.

Det er mye du kan skjule bak et smil

Som modell og fitnessutøver viser Ingrid en tilsynelatende vellykket side. Derfor blir hun ikke alltid trodd av omgivelsene på at hun virkelig er syk.

– Det er tøft, fordi det vises ikke på utsida at jeg plages med noe. Det skal bli godt å vise gjennom denne dokumentaren hvordan det er bak smilet.