– Data fra svarte bokser tyder på angrep mot passasjerflyet

Data fra de svarte boksene om bord på flyet som styrtet på Sinai-halvøya, tyder på at det ble utsatt for et angrep, sier «kilder nær etterforskningen» til AFP.

Her står den egyptiske statsministeren Sherif Ismail (nummer tre fra høyre) mens flyets taleregistrator blir fraktet til undersøking. AFP PHOTO / HO / SELIMAN AL-OTEIFI / EGYPTIAN PRIME MINISTER'S OFFICE
Her står den egyptiske statsministeren Sherif Ismail (nummer tre fra høyre) mens flyets taleregistrator blir fraktet til undersøking. AFP PHOTO / HO / SELIMAN AL-OTEIFI / EGYPTIAN PRIME MINISTER'S OFFICE

En kilde i Paris opplyser til nyhetsbyrået AFP at en av de to svarte boksene viser at «alt var normalt under flygningen, absolutt normalt, og så plutselig var det ingenting der».

Dette viser at flyet var utsatt for en «voldsom og plutselig» hendelse, sier kilden.

Russiske eksperter jobber nå sammen med egyptiske eksperter med å analysere de to svarte boksene, som er begrepet som gjerne brukes om de faktisk oransje boksene som inneholder ferdsskriveren og taleregistratoren.

Ferdsskriveren var intakt da den ble funnet, men taleregistratoren var delvis ødelagt. De siste dagene har etterforskerne arbeidet med å gjenopprette dataene fra taleregistratoren.

– Ferdsskriveren og taleregistratoren viser at alt var normalt inntil begge enhetene sviktet 24 minutter etter avgang. Dette tyder på at det fant sted «en plutselig eksplosiv dekompresjon», sier en kilde.

Kilden er trolig den samme som TV-kanalen France 2 også har snakket med.

Vedkommende, som har hatt tilgang til de svarte boksene, sier til fjernsynskanalen at «det kunne høres en tydelig lyd av eksplosjon under flygningen».

Etterretning støtter bombeteori

Både i USA og Storbritannia har det de siste dagene kommet stadig flere kommentarer og teorier om at flyet trolig styrtet som følge av at en bombe var plassert om bord.

Amerikanske kilder har sagt at opprørere som er lojale overfor Den islamske staten (IS), kan ha stått bak. Etterretningsinformasjon innhentet gjennom avlytting støtter bombeteorien. 

Reuters melder at det er en samtale mellom mistenkte militante, og en regjering involvert i etterforskningen, som er avlyttet. I samtalene skal det ha blitt sagt at en bombe kan ha blitt plassert i flyets lasterom.

Venter på konkrete bevis

Både amerikanske og europeiske myndigheter påpeker viktigheten av å vise forsiktighet og ikke slå fast noe ennå, så lenge det ikke foreligger konkrete bevis på hva som forårsaket ulykken.

Det er også mulig at en teknisk feil førte til flystyrten, og en kilde opplyser at det foreligger motstridende etterretningsopplysninger om hvorvidt det dreier seg om en bombe.

Det var et russisk charterfly med 224 turister, de fleste av dem russere, som styrtet på Sinai-halvøya forrige lørdag. Alle mistet livet. 

En gruppe som er lojale til IS var raskt ute med å ta på seg skylden for styrten.

Krise for turitnæringen

Flere flyselskaper stanser flyvninger til det egyptiske turiststedet, mens saken etterforskes. President Vladimir Putins har bestemt å stanse alle flygninger mellom Russland og Egypt.

Situasjonen er kritisk for en hardt rammet egyptisk turistindustri.

 

(©NTB/TV 2)