SÆRDELES SKJERPENDE: Kristiansand tingrett slår fast at volden bar preg av mishandling. Fire menn menn ble dømt til fengsel, tre av dem også for voldtekt. Foto: TV 2
SÆRDELES SKJERPENDE: Kristiansand tingrett slår fast at volden bar preg av mishandling. Fire menn menn ble dømt til fengsel, tre av dem også for voldtekt. Foto: TV 2

Fire menn dømt til fengsel for grov vold og sex-overgrep mot mann 

Krangelen eskalerte til til et voldshelvete for mannen som ble skambanket, og deretter utsatt for seksuelt overgrep. Tre av de fire dømte kommer til å anke saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire mennene i alderen 20-24 år må sone strenge straffer etter volden de påførte en en mann i Kristiansand i mars.

To menn på 20 og 23 år må sitte inne sju år, mens en 20-åring fikk sju år og seks måneder bak murene. En fjerdemann på 24 år ble frikjent for overgrepspunktet i tiltalen, og ble idømt ett år og tre måneders fengsel. 

En 21 år gammel kvinne var også tiltalt for å være medvirkende, men ble frikjent. 

De fire mennene må dessuten betale 300.000 kroner i oppreisningserstatning til voldsofferet. 

Begynte med krangel

Hendelsen fant sted i Kristiansand i mars 2015. De fire tiltalte var på en fest i en leilighet, hvor det ble inntatt flere forskjellige rusmidler. Den ene av 20-åringene ledet samtalen inn på et tidligere kjærlighetsforhold fornærmede har hatt til en kvinne. 

20-åringen beskyldte ham for å ha et forhold til en jente han var i familie med, og anklaget ham for å være pedofil ettersom han hadde hatt forholdet til en mye yngre jente. Kristiansand tingrett har bragt på det rene at kvinnen var 20 år gammel, og ikke i slekt med fornærmede. 

Slått overende

Da diskusjonen utartet seg, slo han til fornærmede i ansiktet to ganger. Med det samme fulgte den medtiltalte 23-åringen på og slo fornærmede ut av sofaen.

Mens han ble liggende på gulvet, sto 23-åringen og de to 20-åringene og sparket ham. 

Volden beskrives i dommen fra tingretten som svært grov. Blant annet brukte en av 20-åringene en isskrape som slagvåpen. Denne ble slått så hardt mot hodet til offeret at isskrapen knuste. 

Sparket og slo mot hode og kropp

De skal ha sparket og slått ham mot kroppen og hodet. En av 20-åringene forklarte at de tok fart og sparket ham mens han lå på gulvet. 

Den fornærmede mistet innimellom bevisstheten, men klarte å komme seg ut av leiligheten - fortsatt mens gjerningsmennene påførte ham vold. 

Rømte ut uten sko

Uten sko og ytterklær gjemte han seg i en liten bod. Men her ble han igjen oppdaget, og voldsorgien fortsatte. Tingretten slår fast at volden pågikk over lang tid. De tiltalte forklarte selv i retten at voldsofferet var svært skadet mens volden pågikk i boden. 

Etter sparkene og slagene tok en av 20-åringene frem en kvin, som han rispet offeret med. Etterpå utsatte tre av mennene ham for et seksuelt overgrep. 

Senere forlot gjerningsmennene stedet i drosje. En politipatrulje som kom til stedet, fant fornærmede blodig og gråtende og tok ham til legevakten. 

Preg av mishandling

Retten påpeker at volden er utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Volden bar preg av mishandling, pågikk over lang tid og ble begått av flere i fellesskap. Volden som ble påført ute i boden ble dessuten gjort mot en forsvarsløs person, skriver tingrettsdommer Anita Jarvoll Hekleby i dommen. 

Tingretten slår fast at voldsofferet var alvorlig skadet etter angrepet. I retten forklarte han at han sliter med skyldfølelser og skam, særlig som følge av overgrepet.

Tre av fire anker

TV 2 har vært i kontakt med forsvarerne til alle de fire som ble dømt i saken. De tre som ble dømt for overgrepet, kommer alle til å anke saken.

– Ut fra bevissituasjonen er jeg overrasket over at han er dømt for medvirkning til voldtekt. Jeg har snakket med min klient, som vil anke dommen. Han mener den er feil, sier forsvarer Kjetil Magnus Berg til TV 2.

– Han har innrømmet de andre tingene, men når det gjelder overgrepet sier han at han ikke var til stede, sier han. 

Torkjell Solbø, som forsvarer den ene av 20-åringene, sier han ikke er enig i bevisføringen på tiltalepunktet som gjelder voldtekt. 

– Klienten min vil anke dommen, det har han gitt uttrykk for. Vi er ikke enige i rettens bevisføring, sier Solbø til TV 2.

– Riktig frifinnelse

Forsvareren til 24-åringen, som altså ble frifunnet på voldtektspunktet, sier han ikke har lest domsslutningen eller snakket med klinten sin. 

– Men frifinnelsen på det mest alvorlige punktet er riktig, sier advokat Stian Bråstein.