MARATONSTJERNE AVSLØRT: Maria Konovalova. Foto: AP Photo/Antonio Calanni.
MARATONSTJERNE AVSLØRT: Maria Konovalova. Foto: AP Photo/Antonio Calanni.

Ny dopingskandale i russisk friidrett

Fem utøvere utestengt på samme dag.

Den britiske avisen The Guardian henviser til det russiske nyhetsbyrået Tass og skriver torsdag at fem russiske friidrettsutøvere er utestengt for doping.

41 år gamle Maria Konovalova er den mest kjente av dem. Hun har vunnet gullet i det russiske mesterskapet i maraton to ganger, og hun har også to tredjeplasser i Chicago Marathon fra før. Nå er hun satt på sidelinjen og utestengt til og med oktober måned 2017, noe som betyr at VM i London om to år er utelukket for hennes del.

Det er også bestemt at alle resultatene hennes fra august 2009 blir erklært ugyldige, noe som tyder på at det er bevist at dopingovertredelsene hennes har pågått i mange år.

Sleggekasteren Maria Bespalova, som var OL-deltaker i London i 2012, er også utestengt sammen med løperne Vlas Breditsjin og Jaroslav Tsjoropov. De er ute i fire år.

Den siste som har fått straffen sin i denne runden av russiske dopingavsløringer er kappgjengeren Jevgenij Nusjtajev. Han er ute i seks måneder.

I januar ble to utøvere fra friidretten og fem kappgjengere i Russland utestengt. Alle har medaljer fra VM og OL, noe som betyr at Trond Nymark og Kjersti Tysse Plätzer kanskje kan bytte VM- og OL-sølv med gullmedaljer. Denne saken er fortsatt ikke behandlet ferdig. (©NTB)