Slik skaper du en lykkelig nyfamilie etter skilsmissen

Bor du i en «lappeteppefamilie?» Her er de beste rådene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Cathrine Askedal (41) Og Jan Olav Sørdal (50) møttes for seks år siden. Til sammen har paret fem barn. 

Jan Olav har tre barn fra et tidligere forhold, Johann (18), Hedda (22) og Martin (24). Anne Cathrine har Nicolai (8) fra et tidligere forhold, og sammen har paret Edvard (2). 

Anne Cathrine føler at hun og Nicolai ble tatt veldig godt imot av familien til Jan Olav, og at de følte seg velkommen med en gang. 

De ble en såkalt nyfamilie. 

I TV 2-programmet Kjære mamma er Anne Cathrine en av 40 mødre som åpner sitt hjem for å gi et ærlig innblikk i hvordan det er å være mamma i 2015. 

Fokus på å leve som før

Hjemme hos Anne Cathrine i Ullevål Hageby i Oslo fungerer familien fint sammen. Anne Cathrine er opptatt av å behandle alle barna likt, samtidig som hun har stor respekt for at de lever som de er vant til. 

– Det viktigste er å være raus med hverandre. Jeg har hele tiden hatt fokus på at de skal leve som de er vant til før vi møttes, sier Anne Cathrine. 

Ulike regler for barna

Likevel er det ikke alle regler som er lik for alle. Anne Cathrines sønn Nicolai må trå til mer hjemme enn hans storesøsken gjør. 

– Jeg er opptatt av at Nicolai hjelper til i hjemmet, og for det får han litt lønn. Det skal Edvard også gjøre når han blir litt eldre, sier hun.

Jan Olav har ikke samme opplegg med sine barn, og det blander ikke Anne Cathrine seg inn i. 

Hun legger til at de store barna er flinke til å hjelpe til med de små. 

– Jeg prøver ikke å forandre Jan Olavs oppdragelsen eller måte å styre et hjem. Vi prøver alle å tilpasse oss hverandre, sier Anne Cathrine.  

Mange utfordringer i lappeteppefamilier

Sølvi Foss (43) er utdannet familieterapeut og har skrevet boken Lappeteppefamilier, som handler om hverdagslivet med mine, dine og våre barn. Foss har god erfaring på området. Hjemme har hun og partneren Finn Erik (46) til sammen fem barn. Sølvi har en tenåringssønn fra tidligere og Finn Erik har to. Sammen har paret en gutt på sju og en jente på fem år. 

Hun mener at lappeteppefamiliene absolutt kan fungere, men at utfordringene er mange. 

– Du møtes i runde to, og har to familier som skal smelte sammen til én. Familiene har ulike verdier, tradisjoner og rutiner, og dette skal passe sammen i en ny familie. Det som er gitt i det første forholdet, er ikke nødvendigvis det samme i den nye familien. Små ting blir til diskusjoner og logistikken blir en ekstra utfordring med flere voksne og barn enn man er vant til. I tillegg har vi å gjøre med voksne og barn som har vært gjennom brudd som setter sine spor, sier Foss. 

Forhastet prosessen

Foss forteller at hun selv forhastet prosessen. Hun og den nye partneren flyttet sammen i full fart, ble gravid og fikk barn sammen. 

– Kunne jeg gjort det om igjen, ville jeg brukt mye mer tid. Vi voksne kan være romantiske og utålmodige, og haste litt for fort fram. Mitt råd er å trekke pusten, og ta tid til å bli skikkelig kjent først. 

Tips til lappeteppefamilier

Foss' råd til lappeteppefamilier er å være raus og godta at ting ikke er 100 prosent. 

– Ekser vil være i bildet, tiden er knapp og hverdagen travel. Se stort på ting! Det kan ikke fungere sømløst fra første dag. God kommunikasjon med ekspartnere kommer man også langt med i en slik familie, tror hun.  

Og viktigst av alt: 

– Barna skal ha det bra. De har opplevd en sorg da foreldrene gikk fra hverandre, og en ny da foreldrene fant nye partnere. Gi den trygghet og bekreftelse i en sånn periode. 

Kjære mamma på TV 2 Livsstil mandag til torsdag klokka 22:00 

 

 

 

 

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK