– Nok en gang klarte Harald Eia å få dette til å handle om seg selv

Anders Heger (59) lar seg provosere av Harald Eias (49) kronikk om kjønnsroller. Han mener at komikeren får hele debatten til å handle om ham selv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjønnsdebatten har rast i sosiale medier etter at NRK Ytring publiserte kronikken «Menn som elsker menn» av Harald Eia (49). Komikeren og sosiologen skriver at menn setter mer pris på ros og anerkjennelse fra andre menn enn kvinner. 

– Sannheten er at det menn gjør interesserer oss mer enn det kvinner gjør. Ros fra damer er rubler. Mennenes anerkjennelse: dollar, innleder han kronikken med. 

Han skriver videre at han bryr seg mer om å få anerkjennelse fra Otto Jespersen og Knut Nærum, enn fra Linn Skåber og Henriette Steenstrup.

– Sannheten er at selv om jeg synes Skåber og Steenstrup er minst like morsomme, så henger anerkjennelsen fra Jespersen og Nærum høyere, skriver Eia. 

Ble provosert av kronikken

Da Eia og Cappelen Damms forlegger Anders Heger (59) møttes til debatt hos Nyhetskanalen, fortalte Heger at han lot seg provosere av Eias kronikk. 

KRITISERER EIA: Cappelen Damms forlegger Anders Heger (59). Foto: TV 2
KRITISERER EIA: Cappelen Damms forlegger Anders Heger (59). Foto: TV 2
KOM MED TILSVAR: Komiker Linn Skåber (45). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KOM MED TILSVAR: Komiker Linn Skåber (45). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg lot meg irritere av Harald Eias kronikk, fordi istedenfor å ta opp temaet på en interessant måte og drøfte hva som kan gjøres, så klarte han nok en gang å få dette til å handle om Harald Eia, sier Heger. 

Heger mener at debatten kun har handlet om Harald Eia som person, og det provoserer ham. 

– Det handler stort sett om deg og ditt forhold til Otto Jespersen og Knut Nærum, ikke om de generelle tendensene, sier Heger.

Det fikk komikeren til å heve stemmen. 

– Alle skjønner jo at det er en illustrasjon. Dette er bare et bilde som jeg bruker fra mitt liv som skal ha en allmengyldighet, svarer Eia

– Mitt poeng er ikke å fokusere på meg og Otto Jespersen, men å fokusere på det norske kvinner opplever hver dag, legger Eia til.  

Se hele debatten i videoen i toppen av saken. 

Linn Skåber svarte tilbake

I går publiserte NRK Ytring en kronikk av komiker Linn Skåber (45), hvor hun kommer med tilsvar på Eias tekst.

Hun skriver at da hun var innom NRK på 90-tallet, men at hun ikke likte seg der, siden kvinnene havnet i skyggen av mennene. 

– Overalt var det (som du selv sier, Harald) svære menn i våte skjorter, dryppende av mannfolksikkel fra andre menn som elsket menn, skriver Skåber. 

Hun skriver videre at hun forlot NRK-miljøet og fant seg til rette i et annet komiker-mijø, med blant annet Kristopher Schau, Egil Hegerberg, Dagfinn Lyngbø og Jon Øygarden.

– Jeg har rett og slett lyst til å sende en takk til hele den gjengen nå, jeg, som ga meg så mye selvtillit at jeg nå kan skrive offentlig at jeg VET at de setter skikkelig pris på ros fra meg, skriver Skåber. 

Eia forklarer hvorfor han trakk frem Skåber

Heger mener at Skåber er inne på den viktige siden av debatten i sin kronikk. 

– Jeg synes at de interessante elementene har forsvunnet, og det påpeker Linn Skåber godt i sitt tilsvar. Hun svarte på det nivået Eia har lagt opp til, og dermed synliggjorde hvilke feilspor debatten var kommet inn i, sier Heger. 

Eia forklarer hvorfor han valgte å trekke frem nettopp Linn Skåber som et eksempel. 

– Jeg brukte Linn Skåber som eksempel fordi hun er Norges morsomste menneske. Og derfor blir det desto mer absurd at jeg heller vil ha anerkjennelse av en mannlig komiker enn å gå til henne, sier Eia. 

Dette mente han egentlig med kronikken

Skåber avslutter sin kronikk med å påpeke at hun synes at Eia er en fin fyr. Hun avslører at han sendte henne en tekstmelding etter at kronikken sto på trykk, hvor han skrev at innlegget ser annerledes ut på trykk enn det han mente.

Til TV 2 forteller Eia hva han egentlig mente med den mye omtalte kronikken. 

 – Jeg oppdaget at det var en ligning som ikke går opp. På den ene siden har man kvinner og feminister som i mange år har påpekt at menn overser kvinner og er mer opptatt av andre menn. På den andre siden har man menn som sier at det ikke stemmer. Så hvem er det som ikke snakker sant, spør Eia.

Etter å ha snakket med både feminister og menn, og reflekterte selv og observerte i sitt eget liv, skrev han kronikken.

– Jeg kom frem til at feministene har rett. Det er en tendens til at menn favoriserer hverandre. Jeg er ikke særlig bedre enn menn flest. Derfor ville jeg gjerne fortelle om det. Sorry, men sånn er det. Og det er ikke bra, sier Eia.