STYRTET: Biter av det russiske flyet som
styrtet på Sinai-halvøya søndag ligger strødd i ørkenen. FOTO: NTB/SCANPIX
STYRTET: Biter av det russiske flyet som styrtet på Sinai-halvøya søndag ligger strødd i ørkenen. FOTO: NTB/SCANPIX

– Trolig IS som står bak flystyrten

Britiske myndigheter frykter at det russiske passasjerflyet som styrtet på Sinai ble utsatt for et bombeattentat og stanser nå all flytrafikk til og fra Sinai. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: En bombe om bord var trolig årsak til at det russiske passasjerflyet styrtet på Sinai-halvøya, og det er sannsynlig at Den islamske staten (IS) sto bak, mener amerikansk etterretning.

Det mest sannsynlige er at IS eller en gruppe tilknyttet IS plantet en bombe om bord på flyet, opplyser en kilde med kjennskap til saken til CNN.

– Mye tyder på at eksplosiver ble plassert i bagasje eller et eller annet sted om bord på flyet, sier kilden.

Vedkommende understreker at det ikke foreligger noen formell konklusjon fra amerikansk etterretning.

Forbyr britiske flygninger

Ingen britiske fly kommer til å lande på det populære feriestedet onsdag.

– Mens etterforskningen fortsatt pågår kan vi ikke konkludere med hva som gjorde at den russiske jetmaskinen krasjet. Men ettersom mer informasjon kommer frem i lyset vi har blitt bekymret for at flyet kan ha styrtet som følge av et sprenglegeme, uttaler statsministerens kontor.

Krisekomitéen til britiske myndigheter planlegger å møtes senere onsdag kveld.

Norsk ekspert tror på IS-forklaring

Helge Lurås, leder for senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) mener flere forhold taler for at amerikanske etterretning har rett.

– Nå har IS gått ut og tatt ansvaret for dette og den mest potente grupperingen som opererer på Sinai har sverget troskap til IS, det skjedde for ett år siden. I den grad det er terrorisme som står bak så er det ikke unaturlig at det kan knyttes til IS, sier Lurås.

Å sprenge et passasjerfly fra Russland har stor betydning for en terrororganisasjon, mener han. En slik hendelse som å sprenge et fly i lufta vil ha betydning for flybransjen og folks forhold til å fly langt utover Sinaiområdet.

– I tillegg har kan det nå se ut som om de har klart å ta et russisk fly, og det er symbolsk viktig i forhold til den rollen Russland har tatt på seg i Syria, så dette er sett fra deres perspektiv nok en vesentlig seier, sier Lurås.

Britene vil forebygge 

Britiske myndigheter understreker at de nå reiser ned med sikkerhetseksperter for å forebygge en tilsvarende hendelse på fly som skal til Storbritannia. 

– Vi vil understreke at dette er et forebyggende skritt, og vi jobber tett med flyselskapene om dette, sier talspersonen fra statsministerens kontor ifølge en pressemelding

STYRTET: Egyptiske soldater samler sammen personlige eiendeler til passasjerene som omkom i flystyrten på Sinai søndag. FOTO: AP/SCANPIX
STYRTET: Egyptiske soldater samler sammen personlige eiendeler til passasjerene som omkom i flystyrten på Sinai søndag. FOTO: AP/SCANPIX

224 personer mistet livet da Metrojet-flyet styrtet søndag. Av dem var 17 barn. Mange passasjerene var familier som hadde vært på ferie i den populære badebyen Sharm el-Sheikh. 

Egyptiske myndigheter sier flyet aldri sendte ut noe nødsignal før det styrtet.

Flere teorier om styrten

Tidligere er fire mulige årsaker til flystyrten lansert: 

Teknisk feil. Egypts statsminister sa tidlig at teknisk feil er den mest sannsynlige årsaken, men at det ville være opp til etterforskerne å slå fast om det stemmer eller ikke. Men landets departement for sivil luftfart avviser i en pressemelding at det er noe som tyder på teknisk feil, og avkrefter de tidligere meldingene om at en av pilotene skal ha bedt om å få nødlande.

OMKOMMET: En barnesko ved flyvraket i Egypt FOTO: REUTERS
OMKOMMET: En barnesko ved flyvraket i Egypt FOTO: REUTERS

Menneskelig feil: Sjefspilot Valery Nemov hadde over 12.000 timer bak seg i flysetet, og flyselskapet mener de allerede nå kan utelukke menneskelige feil som årsak til flystyrten.

Skutt ned av en rakett: Den nordlige delen av Sinai grenser til Gazastripen og Israel. På Sinai-halvøya er området preget av voldsomme konflikter. Sikkerhetseksperter mener det er sannsynlig at flyet kan ha blitt skutt ned, og en IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevder de skjøt ned flyet. Russland begynte tidligere i år flyangrep mot IS i Syria.

Bombe om bord: Det har i lang tid vært økt fokus på sikkerhet ved flyplassen i Sharm el-Sheik, og det er skal være svært vanskelig å klare å få med seg en bombe inn på flyet. Likevel frykter nå britiske myndigheter at dette kan være årsaken til styrten.