Nå gir de opp – superbil-floppen forsvinner

Tusenvis av biler har blitt stående på lager.  

Denne råtassen selger så dårlig at det nå er bestemt at produksjonen skal opphøre, i 2017.
Denne råtassen selger så dårlig at det nå er bestemt at produksjonen skal opphøre, i 2017.

Det er bare å slå fast at det er en trist nyhet som nå er bekreftet: Fra 2017 er det helt slutt for Viper GTS. En ekte, amerikansk muskelbil.

Vi tør påstå at alle som har kjørt en Dogde Viper, kan skrive under på at det er en uforglemmelig opplevelse. Dette er nemlig noe av det mest bøllete du får på fire hjul.

Avansert og sofistikert er IKKE ordene som beskrive denne bilen – men rampete, utemmet og nærmest prehistorisk alt da den var ny, sier mer om hva Viper handler om.

Den så dagens lys første gang i 1992, og ble oppgradert flere ganger underveis, før produksjonen stoppet i 2010.

Lenge så det også ut til at det skulle være slutten for Viper. 

Les også: Viper: Slangen er tilbake – giftigere enn noen gang

8,4-liters motor

Men i 2012 kom en splitter ny modell, som fikk navnet SRT Viper. Designet minnet mye om forgjengerne: Lav og bred, laaaaangt panser, kort hekk og naturligvis bare to seter. V10-motoren var på astronomiske 8,4 liter. Den utviklet 640 hk og sendte hver eneste av hestekreftene til de digre bakhjulene.

0-100 km/t tok bare 3,5 sekunder. Prisen i USA rundt 500.000 kroner.

Nå skulle Viper-navnet revitaliseres.

Les også: Husker du disse amerikanske muskelklassikerne?

Begredelig salg

Det meste høres jo ganske tiltalende ut så langt?

Men salget har altså vært begredelig. Dette er tydeligvis ikke hva kundene har ønsket seg. For planen var en produksjon på 2.000 biler i året, men hele det første salgsåret ble det bare solgt 591 eksemplarer.

Og siden har det fortsatt nedover. Bilene har hopet seg opp, produksjonen ble midlertidig stoppet og nå er det altså den endelige kroken på døra. 

Kan komme spesialmodeller

Det blir et trist slutt på Viper-historien. Chrysler har imidlertid forsøkt hva de kunne, både spesialmodeller og redusert pris, uten at det fikk noe fart på salget. Og da er det ingen annen løsning.

Produksjonen har foregått ved fabrikken i Conner Avenue i Detroit. De vil nok få anledning til å produsere noen spesialmodeller før det er helt slutt. Så følg med. Det kan bli samlerobjekter ...

Norske bruktbiler 

Men fortvil ikke. Om du sitter og drømmer om en Viper, er det slett ikke for sent. I Norge ligger det nemlig syv stykker til salgs på bruktmarkedet. 

Prisene starter på 450.000 kroner for en 1994-modell som har rullet 42.000 kilometer. Så går det raskt oppover til den dyreste – med en prislapp på heftige 1.150.000 kroner. Dette er en faceliftet 2006-modell.

Høsten er så avgjort tiden for å handle en slik bil – for dette er på ingen måte noen vinterbil.

Les også: Bråstopp for superbilen