Stortinget krever ny Vimpelcom-høring etter Baksaas-avsløring

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sa ikke alt han visste under forrige høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Nå krever politikerne ny høring før jul. 

HØRING: Tidligere Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas må sannsynligvis stille til ny høring i kontrollkomiteen før jul.  FOTO: TORSTEIN BØE / SCANPIX
HØRING: Tidligere Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas må sannsynligvis stille til ny høring i kontrollkomiteen før jul.  FOTO: TORSTEIN BØE / SCANPIX

– Det er uavklarte spørsmål etter den nye utviklingen i saken, sier leder Martin Kolberg (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til pressen tirsdag. 

Dermed blir etter all sannsynlighet den sparkede styrelederen Svein Aaser og tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas kalt tilbake på teppet i kontrollkomiteen før jul. 

– Nå er det innrømmet at det ikke er gitt fullstendige opplysninger til Stortinget, og heller ikke til regjering eller departement i forrige runde. Vi inviterte dermed Stortinget til behandling av saken på et grunnlag som viste seg å være ikke fullstendig, og det er vi nødt til å ta opp igjen, sier Kolberg. 

Sparket etter avsløringene

Tema for høringen blir de nye og alvorlige opplysningene som førte til at tidligere styreleder Svein Aaser ikke lenger hadde statsrådens tillit og måtte trekke seg som styreleder med umiddelbar virkning fredag. 

Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas innrømmer over Dagens Næringsliv at opplysningene ble ikke meddelt komiteen da han fortalte sin versjon av den mulige korrupsjonssaken i Vimpelcom under forrige høring.

– Da vi gikk til høringen var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety. Vi så heller ikke at dette var noe vi kunne dele, ettersom etterforskningsmyndigheter i flere land anså det som taushetsbelagt materiale, sa Baksaas til DN. 

 

Jon Fredrik Baksaas ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Burde informert kontrollkomitéen

Baksaas innrømmer at opplysningene burde kommet fram tidligere, og beklager tirsdag overfor DN at det ikke ble gjort under siste høring. 

De nye opplysningene er strengt hemmelige og ikke kjent for offentligheten.

Dermed blir høringen mest sannsynlig lukket når disse opplysningene blir tema.

Vimpelcom setter av milliarder

Vimpelcom setter nå av 7,6 milliarder kroner på grunn av korrupsjonssaken. Deleier Telenor ser svært alvorlig på nyheten.

– Vi har lenge vært bekymret for etterforskningen i Vimpelcom. Nå har bekymringen økt vesentlig. Det at selskapet velger å gå ut med en avsetning på et så stort beløp, leser vi som at etterforskningen må være i ferd med å bli avsluttet, sier konsernsjef i Telenor Sigve Brekke.

Brekke har ingen kommentarer til selve korrupsjonsanklagene.

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2