LOGGBOK: Flyselskapet Metrojet, også kjent som Kogalymavia, har publisert dokumenter om ulykkesflyets tekniske stand. FOTO: ALEXANDER NIKULIN/AP/METROJET
LOGGBOK: Flyselskapet Metrojet, også kjent som Kogalymavia, har publisert dokumenter om ulykkesflyets tekniske stand. FOTO: ALEXANDER NIKULIN/AP/METROJET

SINAI-STYRTEN: Kapteinen meldte ikke om feil før avgang

Flyselskapet benekter at teknisk feil er årsaken til flykatastrofen. Samtidig avkreftes spekulasjonene om at en rakett traff flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere teorier om hva som var årsaken til at et fly med 224 mennesker om bord styrtet på Sinaihalvøya i Egypt lørdag. 

Egypts statsminister gikk tidlig ut og slo fast at teknisk feil er den mest sannsynlige årsaken, men at det ville være opp til etterforskerne å slå fast om det stemmer eller ikke.

Det russiske flyselskapet Metrojet benekter imidlertid at teknisk eller menneskelig feil er årsaken til flystyrten, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP)

– Den eneste mulige forklaringen kan være ekstern påvirkning på flyet, sa Metrojets visedirektør Alexander Smirnov på en pressekonferanse mandag. 

Publiserte dokumenter

Samtidig har flyselskapet valgt å publisere loggboken og andre dokumenter om flyets tilstand på sin nettside. Hverken ingeniøren i bakkemannskapet eller kapteinen har kommentert tekniske feil, skriver VG som siterer russiske Komsomolskaja Pravda.  

LOGGBOK: Loggboken viser at det ikke ble meldt om tekniske feil på Airbus-flyet før avgang. Heller ikke loggene fra de fem foregående flyvningene viser problemer. FOTO: METROJET
LOGGBOK: Loggboken viser at det ikke ble meldt om tekniske feil på Airbus-flyet før avgang. Heller ikke loggene fra de fem foregående flyvningene viser problemer. FOTO: METROJET

På sin hjemmeside skriver flyselskapet at de har valgt å legge ut den tekniske dokumentasjonen etter forespørsler fra journalister og bransjefolk. 

18 år gammelt fly

Flyet, som er av typen Airbus A321-200, var over 18 år gammel. I 2001 var flyet i en ulykke hvor halen på flyet kom ned i rullebanen. Flyet ble da satt på bakken i tre måneder. I 2012 ble maskinen en del av flåten til Metrojet, ifølge AP. 

Tidligere har kona til en av de to avdøde pilotene sagt at ektemannen klagde på flyets tekniske stand før avgang. 

– Vi snakket sammen rett før avreise. Han klagde på at flyet var i dårlig teknisk stand. Hvis det var mulig ville han klart å lande, sa Natalia Trukhacheva til den russiske TV-stasjonen NTV.

Metrojet hevder imidlertid at flyet var i fullverdig stand. Kapteinen Valery Nemov hadde også 12.000 flytimer bak seg.

Peker på tre mulige årsaker

Det er imidlertid knyttet stor spenning til flyets såkalte «sorte» bokser, som inneholder taleopptak fra cockpit og flydata. Begge boksene er funnet, og skal være i god forfatning.

Etter styrten ble flydelene funnet spredt over et stort område, noe som indikerer at flyet har gått i oppløsning i luften. Ifølge eksperter er det vanligvis én av følgende tre årsaker til dette: En katastrofal værhendelse, en kollisjon i luften eller en ekstern trussel, for eksempel en bombe eller en rakett. Dette skriver nyhetsbyrået AP. 

– Ikke truffet av rakett

Kort tid etter styrten hevdet en IS-tilknyttet gruppe i Egypt at de hadde skutt ned flyet. Motivet var angivelig hevn for Russlands flyangrep på IS i Syria, men både russiske og egyptiske myndigheter har sagt de tviler sterkt på om påstanden stemmer. 

Satellittbilder støtter heller ikke teorien om at en rakett har truffet det russiske flyet, ifølge en amerikansk tjenestemann.

– Spekulasjonene om at flyet styrtet på grunn av en rakett stemmer ikke, sa kilden, som ikke er navngitt, til TV-selskapet NBC.

Analyser gjort av amerikansk etterretning mener at det kan ha vært en eksplosjon om bord, enten i bensintanken eller at en bombe kan ha gått av.

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin understreket i et møte med pressefolk mandag at det finnes flere mulige årsaker.

– Vi kan ikke utelukke noe, sa talsmann Dmitrij Peskov da han fikk spørsmål om terrorister kan ha angrepet flyet.

TV 2/NTB