Flyktningene møter Finnmarks-vinteren med småsko

SKOGANVARRE, FINNMARK (TV 2): – Været er helt annerledes enn det vi hadde forestilt oss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningene og migrantene som ankom over Storskog to uker siden, kom med det de sto og gikk i. De ble fraktet fra Øst-Finnmark til en campingplass i Porsanger som samtidig ble et akuttmottak.

Den første snøen falt i forrige uke, og fortsatt har de bare det de står og går i.

Noen få av de 84 beboerne har vinterjakker. De fleste går fortsatt i treningstøy og sommerklær på Skoganvarre Villmark, campingplassen som ligger mellom Lakselv og Karasjok. Noen menn går rundt i tøfler og badesandaler, men vil ikke at vi tar bilde av skotøyet. 

– Jeg venter fortsatt på å bli gjenforent med lillebroren min. Da vi kom til Norge, ble han sendt på sykehus. Han har vesken med klær, men ble sendt et annet sted, sier en ung mann i begynnelsen av 20-årene til TV 2.

Én vaskemaskin på deling

Ingen av dem fikk vite hvor de skulle bo den første tiden etter ankomsten til Kirkenes. Ingen av dem tenkte derfor på at de kunne trenge varme klær og sko, og bruke av de 1700 kronene i startpakken fra UDI til å holde seg varme. Skal de få vintersko, må det samles inn på dugnad av lokalbefolkningen.

De har én vaskemaskin på deling. Og ingen av dem kjente til fenomenet mørketid før TV 2s innleide tolk fortalte dem om det tirsdag. 

– Været her er helt annerledes enn vi forestilte oss. Hvis vi blir her lenge, blir det ikke lett å takle snøen og mørket. Men vi vil ikke gi opp likevel, sier de bestemt til TV 2.

– En oppbevaringssentral

Flere av de mannlige flyktningene bruker dagene på å se fotball på TV inne på fellesrommet, og har fått en fotball til adspredelse. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2
Flere av de mannlige flyktningene bruker dagene på å se fotball på TV inne på fellesrommet, og har fått en fotball til adspredelse. FOTO: KJELL PERSEN / TV 2

Kjell Åge Andreassen i Nord-Norsk mottakssenter AS, som skal drive campingplassen som et asylmottak i inntil fire måneder, sier at det ikke er meningen at beboerne skal oppholde seg her lenge.

– Dette er jo en oppbevaringssentral før de skal videre. Ingen vet hvor lenge de skal være her. Målsettingen er to uker, men flyktningstrømmen gjør at det er press over hele linja. De bor i hyttene, får levert mat i poser og har et busstilbud to ganger i uken. Men vi prøver å få til en gavekortavtale med en dagligvareforretning, slik at de selv kan bestemme matinnkjøpene, sier Andreassen til TV 2.

Bussen frakter dem til Lakselv, som er nærmeste tettsted 2,6 mil unna. Der får de to timer på seg til å gjøre ærend før bussen vender tilbake. Skulle noen av dem trenge legehjelp, bør det helst skje på dagtid, når det er ansatte på jobb. 

Frem til tirsdag har det vært fem ansatte på mottaket. En av dem forteller at hun hver onsdag tar med seg dollarsedler i konvolutter til Alta, nesten 20 mil unna, for å veksle dem til norsk valuta. Dollar kan nemlig ikke veksles i den lokale postbanken i Lakselv. 

– Det er store kontraster å jobbe her, og komme hjem etterpå. De som bor her er høflige og ydmyke, og det har fått virkelig fått meg til å tenke hvor utrolig privilegert jeg er, sier Lillian Aikio.