Her letter den russiske Airbus-321 maskinen fra flyplassen i Moskva for 11 dager siden. I dag styrtet flyet i Egypt. FOTO: AP
Her letter den russiske Airbus-321 maskinen fra flyplassen i Moskva for 11 dager siden. I dag styrtet flyet i Egypt. FOTO: AP

IS-gruppe hevder de skjøt ned det russiske passasjerflyet

En gruppe tilknyttet Den islamske staten hevder de skjøt ned flyet hvor 224 mennesker omkom lørdag i Egypt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevder de skjøt ned det russiske flyet som styrtet i Egypt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tidligere har kilder i de egyptiske sikkerhetstjenestene sagt at det ikke er noe som tyder på at flyet ble skutt ned.

Øyenvitner sier til egyptiske medier at flyet var i brann i luften før det traff bakken, skriver Russia Today.

224 mennesker omkom da det russiske flyet styrtet på Sinai-halvøya i Egypt lørdag.

Situasjonen har lenge vært urolig i deler av Sinai-halvøya, og egyptiske sikkerhetsstyrker kjemper mot islamistiske ekstremister nord i området.

En gruppe som hevder den er tilknyttet Den islamske staten (IS), har påtatt seg ansvaret for mange av angrepene på egyptiske regjeringsstyrker på halvøya.

Russland begynte tidligere i år flyangrep mot IS i Syria.

Ifølge data fra flightradar24 var det russiske flyet nådd marsjhøyde på litt over 10.000 meter før det begynte å stige, mistet hastighet og så falt voldsomt før det forsvant fra radaren. Tidligere havariekspert i SAS, Tom Zøllner, sier til TV 2 Danmark at dataene indikerer at flyet i noen sekunder kom ut for noen voldsomme bevegelser vertikalt.

Forsvant etter 23 minutter

Flyet forsvant fra radar 23 minutter etter take-off fra Sharm el Sheikh.

Det russiske passasjerflyet var av typen Airbus A321-200 og var bygget i 1997. Det har vært i flyselskapet MetroJets flåte siden 2012.

Det hadde tatt av fra feriestedet Sharm el Sheikh i Egypt og skulle til St. Petersburg i Russland med charterturister.

Det er bekreftet at flyet styrtet i Sinai-ørkenen. 224 mennesker har omkommet, av dem var 17 barn og syv kabinansatte. Tre av de døde kommer fra Ukraina. 

Erfaren flykaptein

Flyets kaptein var Velary Nemov, en erfaren pilot med over 12000 flytimer bak seg, deriblant 3800 flytimer på Airbus A320-serie.

Russlands president, Vladimir Putin, har beordret en offentlig gransking og medlemmer fra den russiske havarikommisjonen er på vei til Egypt.

De svarte boksene skal være funnet.

Razzia hos flyselskapet

En russisk ulykkeskommisjon er i gang med gjennomføring av samtaler med ansatte som var involvert i klargjøringen av flyet samt kabinpersonalet og flygerne, opplyser Vladimir Markin i ulykkeskommisjonen ifølge nyhetsbyrået RIA.

På flyplassen Domodedovo ved Moskva, der flyselskapet er basert, blir det også gjort undersøkelser. Ulykkeskommisjonen opplyser at det er satt i gang politietterforskning av flyselskapet.

I Russland er det erklært at søndag 1. november blir en nasjonal sørgedag, noe som betyr at en rekke arrangementer og forlystelser blir avlyst, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det vil bli flagget på halv stang over hele landet, opplyses det.(TV 2/NTB)