POSITIV: Thorir Hergeirsson er positiv til regelendringer, men skulle gjerne sett dem prøvd ut før de innføres i VM.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
POSITIV: Thorir Hergeirsson er positiv til regelendringer, men skulle gjerne sett dem prøvd ut før de innføres i VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Landslagssjefen: – Når får vi en målvakt som er knallgod ute?

Thorir Hergeirsson får råd fra trenere som har erfaring med de nye reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endringene av regler i forkant av VM har skapt flere diskusjoner i håndballverdenen, men det er ikke helt sikkert at de vil bli tatt i bruk under verdensmesterskapet. Den endelige avgjørelsen tas på IHF-kongressen i Sotsji neste uke.

– Av erfaring vet vi at det er sjelden de går tilbake på slike avgjørelser. Så det er like greit å forberede seg, sier landslagssjef Thorir Heigeirsson. 

– Spennende med regelendringene 
Landslagstreneren er mer positiv til de nye reglene enn mange andre har vært.

– Det er alltid spennende med regelendringer. De pusher nye tanker. De dytter folk ut av komfortsonen, sier han til TV 2. 

I likhet med flere andre stusser han over timingen, men presiserer at dette ikke kommer overraskende på. 

– Jeg er ikke mot regelendringene, men jeg er kritisk til tidspunkt og måten det gjøres på. Slike ting må inn i seriespill og prøves ut der. Og om det fungerer så kan det innføres i mesterskap. Det er min holdning, sier Hergeirsson.

Mener det er feil å prøve regler i VM
Han mener det er urettferdig at regelendringer skal prøves ut i et mesterskap som betyr så mye.

– Nå er det mange lag som satser hardt for å sikre seg en OL-plass. Det er gjort mange forberedelser og så kommer dette rett før mesterskap. Så kan man si at det er likt for alle, sånn sett er det ikke unfair. Men det er dumt at en bruker et kvinnelig mesterskap på å prøve ut regler som bare er prøvd ut en gang i et yngre mesterskap, mener landslagssjefen.

Men han er klar på at regelendringene ikke er tatt ut av det blå.

– Det er ikke lite gjennomtenkt. Det har vært en faggruppe som har diskutert dette over tid. Men det har vært lite utprøvd i praksis. 

Får verdifulle tips 
De nye reglene ble testet ut under junior-VM i sommer. Landslagssjefen forklarer at han har vært i dialog med Geir Erlandsen som ledet det norske juniorlandslaget i dette mesterskapet.

Det er spesielt regelen hvor det nå er blir mulig å spille med sju utespillere som kan få betydning for spillet. Der man tidligere måtte ha en spiller med målvaktstrøye på banen til en hver tid, kan man nå ta ut den spilleren som er nærmest benken når målvakt skal tilbake på banen.

– Vi har tenkt tanker. Vi har diskutert med Geir Erlandsen og Arnstein Enggravslia. Vi kommer til å ta en ekstra prat med dem og få noen gode råd og erfaringer. Vi har sett video av deres spill i VM. Vi har hatt et sju mot seks-spill tidligere også, som vi ikke har brukt så mye. Nå trenger vi ikke å tenke så mye på hvem som skal ha vesten. Vi kommer til å gjøre som vi pleier og ta spillergruppen med på dette. Hvis de har lyst og tro på dette som et spilleopplegg så kommer vi til å bruke det, forteller Hergeirsson.

Det norske laget var blant dem som var mest bevisst i sin bruk av en sjuende utespiller i dette mesterskapet. Men merket at fordelen ble mindre jo lenger de kom.

– Norge brukte dette mye og fikk godt betalt i starten. Men gevinsten ble mindre jo lengre ut i mesterskapet man kom. Det er jo logisk, for det kommer et motspill. Det er som sjakk. Det kommer et trekk og så kommer det et mottrekk. Så jeg er ikke så pessimistisk som danskene er. Jeg ser det kan by på utfordringer i starten, men med tiden vil dette utlignes noe. Jeg synes det er spennende. Det øker muligheten for å spille sju mot seks, mener Hergeirsson. 

– Når blir målvakten knallgod ute?
Islendingen er heller ikke enig med dem som tror at denne regelen vil bli kroken på døren for offensive forsvarsvarianter.

– Det har vært snakk om at denne regelen vil drepe offensive forsvarsvarianter. Det tror jeg absolutt ikke. Vi har spilt undertall fem mot seks i en mannsalder. Det går an å hindre mål selv om du er en spiller mindre, sier han.

Hergeirsson lurer på hvem som tar dette et steg videre.

– Jeg satt og filosoferte litt for meg selv og tenkte: «Hvilket år skriver vi når målvakten i håndball også er knallgod ute?» Vi har hatt noen gode ballspillere blant målvakter. Katrine Lunde har en god teknikk og gode kastferdigheter. Med litt trening som utespiller, ville hun vært god der også. Det er lov å tenke langt frem i tid. Gode talenter som er gode i ballspill er ofte gode i mål også, sier han.

En femte regelendring 
TV 2 omtalte fire nye reglene på onsdag, men det er også kommet en femte regelendring.  Den går ut på at hvis en spiller skader seg og må motta hjelp fra det medisinske apparatet, må spilleren stå over tre angrep før den kan komme inn på banen igjen. Denne regelen er islendingen mer skeptisk til. 

– Vi vil ha bort dem som ligger nede bare for å få pause i spillet og å hindre kontringer. Men det går nå spekulasjoner om at de beste spillerne blir tatt hardere mot slutten for at en skal få inn hjelp og dermed må ut av kampen, sier landslagstreneren. 

– For spillerne handler det bare om å reise seg opp og hinke av banen. Den regelen er jeg litt spent på hvordan vil bli praktisert, legger han til. 

Liker passivtregelen
De fleste av regelendringene er av akademisk interesse, men det er en regelendring Hergeirsson ønsker velkommen.

– Passivtregelen er kjærkommen. Den har vi etterlyst lenge. Det var egentlig en veldig grei løsning. Seks pasninger maks, hvis ikke det er skutt så blåses det, sier han.

VM nærmer seg med stormskritt, og Hergeirsson jobber nå med siste finpuss av VM-troppen. 

– Uttaket har vi jobbet med siden i vår, men det blir mer intensivt når det nærmer seg, så det snevres inn, forteller han. 

VM starter 5. desember og Norge er i gruppe med Spania, Romania, Russland, Puerto Rico og Kasakhstan.