Asylsøkere må ta seg til Norge på sykkel. Her er fire syklister på veien mellom Nikel og Storskog. FOTO: PRIVAT / TIPS@TV2.NO
Asylsøkere må ta seg til Norge på sykkel. Her er fire syklister på veien mellom Nikel og Storskog. FOTO: PRIVAT / TIPS@TV2.NO

RUSSISK NETTSTED HEVDER SYRISKE ARBEIDERE UTVISES:

– Veldig mange som kommer over grensa, kan veldig godt russisk

Ny asylrekord over Storskog torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den uavhengige, russiske nyhetssiden Bloger 51 hevder at russiske utlendingsmyndigheter utviser syrere som har arbeidet og bodd flere år i Russland, uten at arbeidsvisumet er fornyet.

En av de norske journalistene som følger utviklingen i nordområdene, sier at det er uklart hvorfor Russland gjør som de gjør med asylstrømmen over Storskog.

– Veldig mange som kommer over grensa, kan veldig godt russisk. De har utvisningsvedtaket i passet, sier journalist Atle Staalesen i The Independent Barents Observer til TV 2.

Ny asylrekord

Ikke bare flyktninger med beskyttelsesbehov oppholder seg i landet, men også afghanere, algeriere og iranere som ønsker å komme seg til Europa, ifølge Bloger 51.

Til tross for at russiske grensevakter skal ha begynt å stanse flyktninger uten Schengen-visa på vei til Norge, ble det torsdag satt ny rekord i tallet på asylsøkere på grensestasjonen på Storskog.

147 asylanter har passert Storskog torsdag, opplyste Østfinnmark politidistrikt torsdag kveld. Trolig var det denne gruppen som var observert syklende mot grensen tidligere på dagen, og omtalt i den åpne Facebook-gruppen Grenseboer:

«Det er en enorm strøm med flyktninger på tur mot Norge på sykkel uten refleks og er vanskelig å se i mørket. Mange er utmattet og sitter langs veien i mørke klær. Pass opp og ikke kjør på noen mennesker.» 

Fredag kveld opplyser politiet i Øst-Finnmark at 137 asylsøkere har kommet via Storskog over grensa.

Onsdag kom det 116 asylsøkere til Storskog, noe som var ny rekord til da. Siden mandag er det kommet 418. Ifølge The Moscow Times og Reuters oppholder over 500 syriske flyktninger seg i Nikel, rett ved norskegrensa. Rundt 100 flyktninger har henvendt seg direkte til president Vladimir Putin med en bønn om hjelp, etter å ha blitt stanset på russisk side.

Tror ikke de stanses av FSB-vakter

Ifølge Bloger 51 har russiske grensevakter begynt å stanse flyktninger uten Schengen-visa på vei til Norge. Syrere, afghanere, pakistanere, palestinere og somaliere har denne uken ankommet Murmansk med fly fra Moskva.

Flyktningene stanses av russiske FSB-vakter ved kontrollposten Titovka, om lag 10 mil fra norskegrensa, melder The Independent Barents Observer, som siterer den Murmansk-baserte nettsiden.

Østfinnmark politidistrikt kjenner ikke til den angivelige stengingen utenom gjennom mediene, og så langt ser det ikke ut som trafikken har avtatt.

Politimesteren i Øst-Finnmark er ikke overbevist om at russerne har endret på kravene for å slippe flyktninger inn mot grensa til Norge.

– Jeg er ikke sikker på om dette er tilfelle. Jeg tror russisk grensevakt også har problemer med kapasiteten på sin side og at det er årsaken til at de sender folk i retur på Titovka, sier politimester Ellen Katrine Hætta til NTB.

Pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet opplyser fredag at de ikke har fått noen signaler om at russerne har innført krav om Schengen-visum for flyktninger på vei til Norge.

Uansett vil en stans ved Titovka neppe merkes umiddelbart fordi kontrollposten ligger et stykke unna grensa til Norge og det befinner seg allerede mange flyktninger og migranter i Nikel og Zapoljarny, som ligger nærmere Norge. (NTB/TV 2)