To mil fra Notodden, ved foten av Blefjell i Telemark ligger den lille bygda Bolkesjø med sine 40 fastboende.
– Det er to mil til nærmeste butikk og skole og ikke bussforbindelse, forteller innbygger Ellen-Mari Bolkesjø Brandt.
550 flyktninger
Bolkesjø har to hoteller, det ene er gjort om til et akuttmottak med 150 flyktninger. Og nå kan det bli enda et asylmottak på bygdas gamle konferansehotell. Det får lokalbefolkningen til å reagere.
– Vi har akseptert de 150 som har kommet hit og gjort vårt beste for at de og vi skal ha det godt. Men vi kan ikke akseptere 400 til rett i fanget på oss når vi er 40 stykker, det tror jeg alle skjønner, sier Bolkesjø Brandt.
Frykter for sikkerheten
For lokalbefolkningen mener de har vært rause. Men hvis det blir et mottak til vil det blir 14 asylsøkere per innbygger, det skremmer befolkningen.
– Det er jo utryggheten knyttet til det at det er så mange. De kommer fra flere kulturer og land og mange har med seg traumer så det er en viss risiko for at det skal skje noe. Det viktigste for oss er å kunne vite at ungene kommer seg trygt på skolen og tilbake, sier Johanne Haugan som har barn i bygda,
– Kommer dere til å flytte hvis det blir to mottak her?
– Det må vi vurdere, for sikkerheten til ungene våre er det viktigste sier Haugan.
–Men alle må jo bidra i denne katastrofen, også dere?
– Ja men jeg føler Bolkesjø har bidratt, vi har tatt vår del i denne krisen, sier Roar Aas og får støtte av sambygding Anne Rokne Bolkesjø.
– Det går en grense på de 150 flyktningene som er her på hva bygda vår klarer, mener hun.
Tatt sin del av ansvaret
Notodden kommune som allerede har to akuttmottak og et tredje på vei i sentrum av byen synes at de har tatt sin del.
– Nå mener jeg at Notodden kommune har bidratt med det vi kan gjøre. Så må man se på andre kommuner som kan bidra mer, sier ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger fra Ap.
Det er UDI som bestemmer hvor asylmottak skal ligge og de forhandler med hotelleieren på Bolkesjø. Til TV2 sier regiondirektør Eirik Eide: