BMW 3-serie, VW Passat og VW Golf er de mest populære modellene å sjekke prisene på i KVDs verdivurderingstjeneste.
BMW 3-serie, VW Passat og VW Golf er de mest populære modellene å sjekke prisene på i KVDs verdivurderingstjeneste.

Topp 10: Disse bilene sjekker vi oftest prisen på

Ny kalkulator gir svaret.

Det å beregne verdien på en bruktbil, er virkelig ingen lett øvelse. Det er svært mange faktorer som spiller inn. Og med årene har det bare blitt enda flere. For nå er for eksempel mengden utstyr langt mer variert enn for bare ti år siden. 

I litt ekstreme tilfeller kan forskjellen i nybilprisen på én og samme modell være på opptil 400.000-500.000 kroner, utelukkende basert på hvor mye ekstrautstyr en krysser av for. Det gjør naturligvis noe med bruktprisene også.

I tillegg har kilometerstand, kursendringer og bruktmarkedet i andre land, generell stand på bilen, endringer i etterspørsel med tanke på drivstoff, priser på bensin og diesel og markedet forøvrig mye å si.

Det kan dermed være en rimelig uoversiktlig og håpløs oppgave for hvermannsen å beregne en "fornuftig" pris. 

Men det finnes tjenester som gjør dette for deg.

Les også: Så lett finner du ut hva bilen din er verdt

500.000 vurderinger

Den nyeste og mest avanserte "priskalkulatoren" er det KVD Norge som står bak. Det siste halve året er det foretatt 500.000 verdivurderinger her.

Denne verdivurderingstjenesten ble lansert i Norge før sommeren. 

– Den gir alle en mulighet til å sjekke hvor mye bilen sin er verdt, akkurat nå. Det betyr at du ikke trenger å ha peiling på bil for å finne ut hva som er rimelig pris for å kjøpe- og selge bil i Norge, sier Vegard Lunde, leder i KVD Norge.

Tjenesten beregner prisen på noen få sekunder ved å taste inn registreringsnummeret på bilen, eller du kan oppgir merke og modell. Og dette koster ingen ting. 

– Prisen beregnes ut fra annonserte bilpriser og faktiske salgspriser. Alle prisene oppdateres kontinuerlig slik at du til enhver tid kan få oversikt på hvilke bilmodeller som gir deg mest for pengene, sier Vegard Lunde.

9.000 modeller

KVDs database inneholder i dag 9.000 av de vanligste bilmodellene i Norge og oppdateres løpende med nye modeller.

Siden lanseringen i april har flest nordmenn beregnet prisen på Volkswagen Golf, med totalt 7680 vurderinger. Deretter følger Volkswagen Passat og BMW 3-serie.

– Volkswagen er blant bilmerkene som har flest modeller ute på norske veier. Derfor ligger de også naturlig høyt oppe på lista, sier Vegard Lunde.

Noe av forklaringen på den høye VW-andelen, er også at det etter "Dieselgate" har vært en betydelig økning blant de som sjekker disse modellene.

Videre på Topp 10-lista finner vi BMW 3-serie, Volvo V70, Audi A4, BMW 5-serie, Audi A6, Toyota Avensis, Mercedes E-klasse og Audi A3

Les også: Dette er Norges dyreste bruktbil

– Mange som trenger hjelp

Brooms bilekspert, Benny Christensen, tror det er mange som trenger bistand til å sjekke ut hva som er "riktig" pris, enten det gjelder kjøp eller salg.

– En ting er de annonserte prisene en ser på ulike nettsteder. Men de gir sjelden et realistisk bilde. Det er jo hva som blir den faktiske prisen som er interessant. Og her kan det være ganske store avvik i forhold til det som står i annonsen. 

– Jeg tror derfor det er lurt å gjøre litt research, både hvis en skal kjøpe og selge bil. Og en uavhengig tjeneste slik som KVD sin vurdering, er ikke et dumt sted å begynne.

Les også: Denne bruktbilfella må du ikke gå i