Coq au vin

I dag laget Wenche den klassiske franske gryteretten Coq au vin. Smakfullt og saftig på en torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

  • 1 stor kylling, eller aller helst høne, 1 – 1 ½ kg
  • 5 dl rødvin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist frisk timian
  • Olivenolje til steking
  • 150 -200g lettsaltet flesk
  • 2 ss tomatpure
  • 1 ½ l kyllingkraft
  • Salt og pepper
  • 8-10 sjalottløk
  • 3 gulrøtter
  • 1-2 pastinakk eller 2-3 skiver sellerirot
  • 250g sopp
  • Salt og pepper
  • 1ss balsamicoeddik

Slik gjør du:

Coq au vin FOTO: TV 2 / TV 2
Coq au vin FOTO: TV 2 / TV 2

Del kylling/høns i 8-10 biter, lårene i to og brystfiletene i to.
Bland sammen rødvin, finhakket hvitløk, laurbærblad og timian i en stor bolle.
Legg i kylling/hønsebitene.
Dekk med plastfilm eller ha alt i en frysepose og knyt igjen.
Sett kjølig 8-10 timer eller 2-3 timer i romtemperatur.
Ta opp kjøttet, hell marinaden i en kasserolle og kok opp.
Tørk lett av kjøttet med kjøkkenpapir.
Del bacon/flesk i biter og brun i en stekepanne.
Ha flesket over i gryten med marinaden, ikke ta med stekefettet.
Brun kylling/hønsekjøttet i fettet i stekepannen, dryss på salt og pepper og legg det brunede kjøttet over i gryten.
Ha tomatpure i pannen med fett, og kok ut pannen med litt av kraften.
Ha dette over i gryten sammen med resten av kraften, til det så vidt dekker kjøttet.
Kok opp og la trekke i 40-50 min.
Rens og del grønnsakene i biter og lettstek i pannen.
Tilsett i gryten når det er ca. 20min igjen av trekketiden.

Smak til med salt, pepper og balsamicoeddik.
Er sausen litt for tynn kan den jevnes med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Eller sil av sausen og la den koke inn uten lokk til en fyldig saus og hell over kjøtt og grønnsaker.