FRYKTER FOR FREMTIDIG AVTALE: Usikkerheten rundt Petter Northugs kan skade Norges skiforbunds mulighet til å selge fremtidige klesavtaler til andre leverandører, mener Swix-sjef .
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRYKTER FOR FREMTIDIG AVTALE: Usikkerheten rundt Petter Northugs kan skade Norges skiforbunds mulighet til å selge fremtidige klesavtaler til andre leverandører, mener Swix-sjef . Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Northug-partner om regelbråket: – Savner et ryddigere regelverk

Swix-sjefen mener Skiforbundet gjør det vanskelig for seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tilsynelatende full forvirring rundt kleskolleksjonen til Petter Northug og Coop. Etter at Northug og skiforbundet ble enig om en treårsavtale søndag, har Skiforbundets generalsekretær via Adresseavisen mer enn antydet at Northug må kvitte seg med sin egen kleskolleksjon som han har i samarbeid med Swix og Coop – som er i direkte konkurranse med forbundets klesleverandør BJ (Bjørn Dæhlie).

Team Northug hevder at det ikke står noe om dette i avtalen som er nysignert. Skiforbundet ønsker ikke å uttale seg mer i saken. På andre siden av bordet står Swix og ser med undring på det som skjer.

– Vil inn igjen
Ulf Bjerknes har styrt Swix i ti år. Direktøren synes det er vanskelig å forholde seg til at de uforskyldt har havnet i en ny konflikt mellom skiforbundet og Northug.

– Vi har lyst til å være med å kjempe om klesavtalen til Skiforbundet når den er ute på anbud igjen om to år, og da ønsker vi å ha så ryddige forhold som mulig. Slik det er nå, så ser regelverket så spesielt ut at jeg frykter at det kan være vanskelig for forbundet å få andre enn BJ til å by på produktet. Det er synd, for vi ønsker å ha et best mulig forhold til NSF, sier Bjerknes til TV 2.

Han trekker fram eksempelet med Therese Johaug, som har solgt sin private kolleksjon til selskapet bak BJ – Active Brands. Det gjør at hun kan profilere sitt eget varemerke gjennom hele året.

I dagens VG spekuleres det i om Northug er på vei til å gjøre det samme. Nemlig bytte klesleverandør fra Swix – til BJ, slik at han også kan selge sin private kolleksjon uten å havne i bransjekonflikt med Skiforbundet.

– Hvis det skulle skje. Hva skjer da med avtalene til Johaug og Northug dersom Swix, eller Helly Hansen skulle få klesavtalen med Skiforbundet om to år? spør Bjerknes.

– Mener du Skiforbundet gjør seg selv en bjørnetjeneste her?

– Ja, men det er min personlige mening. Jeg tror et mer transparent regelverk ville vært en fordel. Ikke bare for oss, men aller mest for forbundet. Fordi det kan bli for vanskelig slik det er nå for andre aktører å by på avtalen. Vi ønsker et godt samarbeid uten konflikter med Skiforbundet, sier Bjerknes.

Sponser skiskytterne
Etter at Swix sa fra seg opsjonen til å forlenge klesavtalen med skiforbundet i 2014, har de inngått et samarbeid med skiskytterlandslaget. Der har ikke utøverne anledning til å ha noen særavtaler utenom forbundets sponsorer. Hadde Johaug vært skiskytter, hadde hun altså ikke hatt mulighet til å lage en egen kolleksjon som potensielt konkurrerer med forbundets sponsor.

Northugs personlige avtale med Swix løper ut sesongen, men har samarbeidet tett med kles og utstyrsleverandøren gjennom hele karrieren. Bjerknes vil ikke si noe om skiforbundets avtale med Northug, eller Swixs egen avtale med skistjernen. Men TV 2 har pratet med flere kilder i skimiljøet som mener det er svært lite sannsynlig at Northug bryter med selskapet. Spesielt på utvikling av skistaver har Northug nærmest ubegrenset tillit til sin leverandør, men i teorien kan Northug fortsette med staver fra Swix, og likevel inngå en klesavtale med BJ.

Northugs manager, Are Sørum Langås, ønsker ikke å kommentere noen av spekulasjonene om Northugs klesavtale som har omtalt i ulike medier denne uka. Han fastholder bare det han har sagt om at de forholder seg til avtalen med Skiforbundet.

Men: Hva som faktisk står i avtalen vil verken Northug-leiren eller skiforbundet røpe.

– Vi kommer ikke til å si noe mer om dette, og ønsker ro rundt saken. Hva som står i avtalen er konfidensielt, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff til TV 2.

Verken Graff eller Opsal ønsker å svare på spørsmål om Skiforbundet har bløffet om at Northug må kvitte seg med kleskolleksjonen. Opsal sådde også tvil overfor TV 2 om Northug-TV kunne videreføres i sin nåværende form.

TV 2 vet at Opsals uttalelser har skapt stor irritasjon internt i kretsen rundt Northug, fordi treårsavtalen visst nok ikke omhandler noen av disse punktene. Men selv om det åpenbart er stor forskjell på hvordan avtaleteksten tolkes i de to leirene, er de i alle fall enige om IKKE å fortelle offentligheten hva som er den faktiske ordlyden i den pågående striden.

TV 2 har også vært i kontakt med Northugs advokater, som heller ikke ønsker å si noe om saken