Hvalsafari-tragedien: Alle passasjerene satt på én side

Fem personer omkom da skuelystne passasjerer samlet seg på venstre side og en stor bølge veltet båten fra høyre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem turister mistet livet da en turbåt med 27 mennesker om bord sank utenfor kysten av British Columbia søndag ettermiddag. Det søkes fremdeles etter en savnet australsk mann på 27 år.

Ingen hadde redningsvest

Årsaken til ulykken har foreløpig vært ukjent, men den første rapporten fra etterforskningen ble offentliggjort natt til onsdag, norsk tid. 

– Vi vet at de fleste passasjerene var på øverste dekk på båten, på venstre side. Dette utfordret tyngdepunktet. En bølge fra høyre skal ha ført til at båten tippet over, forteller etterforskningsleder Marc Andre Poisson på en pressekonferanse. 

Granskningen har også avdekket at ingen av de døde hadde redningsvest på seg, ifølge ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Foreløpig er tre besetningsmedlemmer har blitt intervjuet, samt flere av passasjerene som overlevde. Den fullstendige utredningen av ulykken vil ta flere måneder. 

LETEAKSJON: Det var stor aktivitet i havnen i Tofino etter ulykken. – Det er tre ambulanser. Det er er omtrent alle ressursene i Tofino, sier Rami Touffaha til CBC News. TV 2 har fått tillatelse til å bruke bildet.  FOTO: RAMI TOUFFAHA/BURNABY TOURS & CHARTERS /
LETEAKSJON: Det var stor aktivitet i havnen i Tofino etter ulykken. – Det er tre ambulanser. Det er er omtrent alle ressursene i Tofino, sier Rami Touffaha til CBC News. TV 2 har fått tillatelse til å bruke bildet. FOTO: RAMI TOUFFAHA/BURNABY TOURS & CHARTERS /

Flere familiemedlemmer døde

Identiteten på ofrene er offentliggjort. To av dem var britiske statsborgere som bodde i Canada, det er far og sønn David Thomas (50) og hans 18 år gamle sønn Stephen. Kona ble skadd og innlagt på sykehus.

Også Katie Taylor (29) fra British Columbia, Nigel Francis Hooker (63) fra Southampton i England, og Jack Slater (76) fra Toronto døde i ulykken.

Sendte ut mayday-signal

Den 65 fot store båten dro ut for å lete etter hvaler utenfor Tofino søndag ettermiddag. Det ble sendt ut et mayday-signal rett før klokken 16 lokal tid.

Redningshelikopter, overvåkingsfly og tre kystvaktskip og flere andre båter deltok umiddelbart i søket.

11 personer er på sykehus

Båten sank i et populært hvalsafari-området, og fartøyet ble operert av et det lokale selskapet Jamie's Whaling Station and Adventure Centres. 

Ifølge lokale medier ble 11 personer innlagt på sykehus etter forliset.