SAMARBEID: Olaf Tufte hjalp Martin Johnsrud Sundby til å vinne Tour de Ski forrige sesong. Fotomontasje: Heiko Junge/NTB Scanpix/TV 2
SAMARBEID: Olaf Tufte hjalp Martin Johnsrud Sundby til å vinne Tour de Ski forrige sesong. Fotomontasje: Heiko Junge/NTB Scanpix/TV 2

Slik hjelper Sundby og Tufte hverandre til å bli verdens beste 

Olaf Tufte (39) mener samarbeid med andre idretter er avgjørende for å bli best. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sierra Nevada (TV 2): Akkurat nå er mange av Norges OL-håp i utholdenhetsidrettene samlet på en tre uker lang høydeleir i Sierra Nevada. 

Dette er første gang en slik samling arrangeres på tvers av idrettene. 

To ganger olympisk mester Olaf Tufte, mener samarbeid på tvers av grener er essensielt for å bli verdens beste. 

– Jeg kan lære av alle 

39-åringen setter særlig stor pris på vennskapet med Martin Johnsrud Sundby.

– Det er veldig morsomt å kunne ha et så nært kameratskap på kryss av idretter, hvor man er så ydmyke at man faktisk tør å spørre en annen person om råd og vink når man faktisk er verdens beste selv. Det mener jeg er storhet, sier Olaf Tufte til TV 2. 

Før Tour de Ski forrige sesong ringte Johnsrud Sundby til Tufte for å få hjelp til å ta hjem seieren i den prestisjetunge konkurransen, og 39-åringen var tilstede da langrennsstjernen slet seg opp alpinbakken i Cavalese. 

– Han følte at han trengte en annen impuls enn det han har hver eneste dag, og stilte meg noen spørsmål om hvordan jeg løser ting. Som kompiser så svarer man jo, og forsøker å hjelpe hverandre. Man kan ikke kopiere det en annen har gjort, men man kan ta med seg det man mener er matnyttig. Også handler det om å teste ut forskjellige ting, og finne ut av hva som funker for seg selv, mener han. 

Johnsrud Sundby er lang ifra den eneste ro-veteranen samarbeider med. Ro-veteranen har gått bredt ut for å søke best mulig kompetanse. 

– Jeg kan lære av alle. For eksempel padling har jeg hatt nær kontakt med i veldig mange år, langrenn diskuterer jeg veldig mye med. Både med Martin, og med Aukland-gutta. Motorcross har jeg hatt kjennskap til i veldig mange år, for det har jeg jobbet med selv. Brytere som Stig-Andre Berge prater jeg med, og vi utfordrer hverandre. Det handler om å være ydmyk nok til å se mulighetene, mener Tufte

– Du har jo selv gått både Birken og Vasaloppet. Hvordan kan langrenn være bra trening for deg som roer?

– Langrenn er fantastisk trening først og fremst fordi det er både koordinasjon, og kondisjon. Man bruker hele kroppen som man gjør i roing, også er det en veldig fin avveksling fra romaskin. Det er begrenset hvor mange timer man sitte i den litt kjipe posisjonen som vi gjør. Da går det an å få mange timer på ski, og det gjør at vi blir bedre roere når vi har mulighet til å gå på ski, sier han. 

– Samlingen kommer for sent

Tufte mener det kan komme mye positivt ut av samlingen i Sierra Nevada, men at den burde vært arrangert allerede i 2012. 

– Det er positivt at vi klarer å samles såpass mange OL-grener på ett og samme sted, og at det er i høyden er også bare positivt. Det her burde vi gjort tidligere. Det er kjempebra at det er i år, men det hadde vært enda råere og bedre for de som skal prestere i Rio at dette hadde kommet rett etter London. Da har man tid til å krysstrene mye mer, sier han. 

Nå håper 39-åringen dette blir en standard frem mot OL i Tokyo i 2020. 

– Jeg både tror og håper at Olympiatoppen har en plan med dette, og at det er noe som kommer til å fortsette med tanke på de som skal til Tokyo-OL og prestere der. Hvis det er baktanken så er det kjempepositivt, for da har man virkelig begynt på en vei som kan gjøre at idretts-Norge samles enda bedre og utvikle hverandre på en enda bedre måte enn vi har klart til nå, avslutter han. 

Også friidrettsutøver Ingvill Måkestad Bovim mener samlingen burde vært arrangert før. 

– Jeg har jo kjørt mitt opplegg, og lagt en plan siden skaden i 2012. Så for meg er jo denne samlingen en del av planen, men hvis man ikke har tenkt så langt, så burde jo dette vært startet i 2012-2013. Men det kan man lære av, og fortsette med det i 2016, 2017 og 2018. Man lærer av å få tilbakemeldinger på ting hele tiden, så jeg tenker at det er bra vi er her nå, også håper jeg at det fortsetter sånn de neste årene, sier hun. 

Siden samlingen arrangeres under ett år før OL har mange profiler i blant annet sykkel og friidrett valgt å droppe samlingen. 

– For meg var det naturlig å være her, men at andre velger andre ting som de er helt sikre på at er riktig for de, syns jeg bare er positivt. Det er ett år til OL, og vi kan ikke drive å eksperimentere med ting, understreker hun. 

Hovedtrener for utholdenhetsidrettene på Olympiatoppen, Roger Gjelsvik, understreker at samlingen i Sierra Nevada forhåpentligvis er den første av mange samlinger på tvers av idrettene i fremtiden. 

– Jada, vi kunne godt gjort dette mye tidligere, men det er ikke bare bare å samle mange forskjellige idretter på et tidspunkt i året. nå er det nå vi har gjort det og jeg tror at det ikke blir siste gang. Nå er det stor vilje i særforbundene til å jobbe på tvers, og jobbe sammen for å skape et løft i norsk toppidrett. Jeg tror at dette er starten på noe som kan være med å ta toppidretten i Norge enda et steg opp, sier han.