DREPT:  Her skal svenske Lisa Holm (17) ha blitt drept 7. juni i år. FOTO: Politiet
DREPT:  Her skal svenske Lisa Holm (17) ha blitt drept 7. juni i år. FOTO: Politiet

Politiet: – Han lokket Lisa inn på «slakterommet» og drepte henne

Rettssaken mot litauiske Nerijus Bilevicius (35) som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Lisa Holm er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen startet rettssaken mot litauiske Nerijus Bilevicius (35) som er drapstiltalt i Lisa-saken. Blod og DNA fra den tiltalte er aktors tyngste bevis etter drapet på 17 år gamle Lisa Holm utenfor Lidköping i sommer.

Nerijus Bilevicius har gjennom hengning tatt livet av Lisa Holm. Han har i forbindelse med drapet tapet over munnen og nesen hennes, og han har også delvis kledd av henne, heter det i tiltalen.

– Ble drept på «slakterommet»

Rettssaken startet med at anklagen ble lest opp.

– Lisa ble lokket inn på låven og drept. Deretter hentet han bilen, kjørte den rundt låven og lastet henne inn før han kjørte avgårde, sier aktor.

Aktor opplyser om at flere vitner har sett 35-åringens bil kjøre i høy hastighet. Det blir fortalt at det finnes bevis for at han etter dette har dratt hjem og hatt en Skype-samtale med sin mor. Etter dette har han blitt fanget opp via overvåkingskamera da han dro på butikken for å kjøpe pizza og røyk.

Etter at anklagen ble lest opp, så gikk aktor over til å beskrive låven hvor Lisa skal ha blitt drept. Det ble vist flere bilder av låven kalles for «slakterommet».

Deretter ble alle DNA-funnene som knytter den tiltalte til drapet gjennomgått, og den rettsmedisinske undersøkelsen av tiltaltes kropp – som viser at han hadde rifter i huden på armene.

Rundt klokken 12 ble all presse bortvist, fordi retten skulle gå igjennom hemmeligholdt materiale.

Det er en litauisk tolk som simultanoversetter til Bilevicius i rettssalen.

Nekter

Blod og DNA fra 35-åringen ble blant annet funnet på jentas klær, men også på flere andre steder som ifølge påtalemyndigheten knytter ham til drapet. Selv har Bilevicius helt siden han ble pågrepet og varetektsfengslet, nektet for alle anklager.

Han hevder han aldri har sett Lisa Holm.

– Jeg har ingenting å tenke over. Jeg vet at jeg er uskyldig, og nå har jeg fortalt alt, sa 35-åringen i ett av avhørene.

Ble funnet i et klesskap

17-åringen forsvant på kvelden 7. juni, etter at hun hadde stengt kafeen i Kinnekulle hvor hun jobbet. Holm skulle ta mopeden hjem til utkanten av Skövde, men kom aldri fram.

En massiv leteaksjon ble iverksatt, og fem dager senere ble hun funnet. Den døde jenta var delvis avkledd og lå gjemt i et klesskap i en brakke bare noen kilometer fra kafeen. Obduksjonen viste at hun ikke var blitt voldtatt.

– Men det er vanskelig å finne noe annet enn et seksuelt motiv, sa Lars-Göran Wennerholm i påtalemyndigheten da tiltalen ble overlevert Skaraborgs tingrett sist uke.

35-åringens kone og bror, som var mistenkt for medvirkning til drapet før de ble løslatt, er innkalt som vitner, men kommer ikke til å møte i retten.

La frem bevis

Fredag i forrige uke holdt svensk politi en pressekonferanse på Skövde politihus hvor de la frem bevisene som de mener knytter 35-åringen til drapet.

Ifølge tiltalen skal Bilevicius ha tatt livet av Lisa Holm ved henging. Han skal også ha tapet over munnen og nesen hennes, samt delvis kledd av henne.

Han knyttes også til ugjerningen gjennom forskjellige vitneutsagn, og det faktum at han skal ha forsøkt å få vekk letemannskapene fra gården hvor Lisa ble funnet.

Frykter å aldri få svar

Rettsaken vil ifølge Aftonbladet gå over fire dager, onsdag og torsdag denne uken, og mandag og tirsdag neste uke.

Lisa Holms familie frykter at de aldri vil få vite sannheten om ikke 35-åringen fra Litauen erkjenner seg skyldig når rettsaken starter i dag.

– Det finnes en risiko for at de aldri får noen forklaring, og at ingen spørsmål om hvorfor hun ble drept besvares, og det ville vært tragisk, sier familiens bistandsadvokat, Tore Brandtler, til Aftobladet.