– Sykehusene bør sette kreftmedisin som pasienter selv har kjøpt

Offentlige sykehus bør hjelpe pasienter med å sette lovlige medisiner som de har kjøpt selv, men som det offentlige ikke vil betale for, mener Den norske legeforening.

PÅ PRIVATSYKEHUS: Her får kreftsyke Svein (62) en medisin som koster ham 100.000 kroner i måneden.  FOTO: SOPHIE LUND AASERUD / TV 2
PÅ PRIVATSYKEHUS: Her får kreftsyke Svein (62) en medisin som koster ham 100.000 kroner i måneden. FOTO: SOPHIE LUND AASERUD / TV 2

Flere sykehus krever at pasienter som har kjøpt egen medisin, skrives ut for å ta medisinen på en privat klinikk, ifølge NRK.

En av dem er kreftpasienten Monica Tjåland, som annenhver uke blir skrevet ut fra Stavanger universitetssjukehus for å ta medisinen Opdivo ved en privat klinikk. Tjåland har betalt 1,8 millioner kroner for medisinen.

– Legeforeningens jurister mener at dette sannsynligvis er en feil tolkning, og at sykehusene ikke har lov til å nekte folk å ta medisiner de har betalt selv, sier Stein Sundstrøm, som leder Norsk onkologisk forening.

Helseminister Bent Høie (H) sier sykehusene ikke har plikt til å hjelpe sine pasienter med å sette medisin de har kjøpt selv, men at det heller ikke er noe som hindrer dem i å gjøre det.

– Sånn regelverket er i dag, vil det være den enkelte lege og det enkelte sykehus som avgjør det, sier han til kanalen.

(NTB)

Mer innhold fra TV 2