KAN JUBLE FOR OPPRYKK: Lars Arne Nilsen tok over Brann etter Rikard Norling og ledet klubben til opprykk. Nå er bergenserne allerede godt i gang med planleggingen for neste sesong i Tippeligaen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KAN JUBLE FOR OPPRYKK: Lars Arne Nilsen tok over Brann etter Rikard Norling og ledet klubben til opprykk. Nå er bergenserne allerede godt i gang med planleggingen for neste sesong i Tippeligaen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Mathisen: – Brann må forsterke i alle ledd – utenom keeper

Fire spillere er bekreftet ferdige i Brann. Flere går en usikker fremtid i møte når Tippeliga-stallen skal formes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en kjapp visitt for Brann i OBOS-ligaen. Bergenserne er tilbake i Tippeligaen etter å ha sikret opprykket forrige uke. Nå starter jobben med å bygge en stall for å unngå fadesen fra 2014-sesongen - den jobben er allerede godt i gang.

Bekrefter at fire er ferdige
Tre spillere – Kenneth Udjus, Øystein Øvretveit og Alejandro Castro (returnerer til Start etter lån) – har fått beskjed om at de ikke inngår i Branns fremtidsplaner. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider. Eirik Birkelund skal ifølge Bergens Tidende også ha fått samme beskjed som trioen.

Samtidig spiller Erlend Hanstveit sin siste kamp og legger opp etter søndagens oppgjør mot Hødd.

Det er også knyttet stor usikkerhet til en rekke spillere i klubben:

Eirik Birkelund og Azar Karadas: Begge er på utgående kontrakt, men Brann vil ikke si for mye om veien videre.

– Foreløpig kan vi ikke trekke noen endelige konklusjoner angående disse, sier Branns sportsdirektør Rune Soltvedt til klubbens hjemmesider.

Jakob Orlov: Ble lånt ut til Hammarby i sommer. Har kontrakt med Brann som strekker seg ut 2017-sesongen, men Hammarby har ifølge Bergensavisen opsjon på kjøp av spissen. Orlov trives ifølge avisen godt i den svenske klubben.

Amadaiya Rennie: Har vært på lån hos Brann siden i sommer. Returnerer til Hammarby etter søndagens kamp mot Hødd. Brann har ikke opsjon på kjøp.

– Vi vil snakke med Hammarby og Rennie når sesongen i Sverige er over, uten at det skal tolkes i den ene eller andre retningen, sier Soltvedt.

Amin Askar: Ble lånt ut til Sarpsborg 08 før inneværende sesong. Returnerer til Brann med en kontrakt som går ut etter 2017-sesongen.

Kristoffer Larsen: Midtbanespilleren har ett år igjen av kontrakten. BT meldte mandag at Larsen skal i samtaler med Brann om fremtiden..

Håkon Lorentzen: Har ikke fått tillit siden returen fra lånet i Åsane. Kontrakten går ut til sommeren, og unggutten sier til BA at situasjonen ikke ser lovende ut.

Fredrik Haugen: Blir ifølge BT tilbudt ny kontrakt i Brann.

– Må forsterke i alle ledd
Seriestart 12. mars 2016 kommer fort. Brann har nemlig en rekke ting som må rettes opp i før returen til Tippeligaen, mener TV 2s fotballekspert.

– De må nok forsterke i alle ledd – utenom keeper, sier Jesper Mathisen.

– Slik Brann fremstår nå, er de ikke noe dårligere enn Start, Mjøndalen, Tromsø og Sandefjord, men ambisjonen er nok ikke å kjempe for å overleve i Tippeligaen. Brann vil ha en litt mer komfortabel tabellplassering enn det.

På keeperplass har Piotr Leciejewski vist gang på gang at han holder høyt nivå. Den polske 30-åringen får gode skussmål av Mathisen. Det samme gjør backene Amin Nouri og Ruben Kristiansen.

– Brann har to backer som passer godt i systemet (4-3-3) til Nilsen. Bismar Acosta er en god Tippeliga-stopper - det har han vist før. Men bak der er det tynt. Et spørsmål er hvor frisk og hvor mange kamper Demidov får spilt. Han klarte seg fint i OBOS-ligaen, men han har et godt stykke å gå før han er tilbake på nivå. Brann trenger mer "power" på stopperplass, sier Mathisen.

– På midten synes jeg Fredrik Haugen har hatt en god sesong. Sivert Heltne Nilsen har spilt mye i Tippeligaen og klart seg greit. Han passer inn i den rollen og løser den slik den skal løses. Men også i midtbaneleddet må det hentes forsterkninger. Jeg ser ikke at Kristoffer Barmen og Kasper Skaanes skal gå inn og gjøre en strålende jobb i Tippeligaen. Det må inn mer kvalitet om Brann skal hevde seg i Tippeligaen.

– Blir for lett i Tippeligaen
Da Jakob Orlov dro på lån til Hammarby etter en beskjeden start på sesongen, hentet Brann inn den lokale 22-åringen Steffen Lie Skålevik fra Nest-Sotra.

– Jeg tror Skålevik blir for lett i Tippeligaen. Det er ikke en spiller Brann går inn i 2016-sesongen med som hovedspiss, men det er de nok klar over selv også. Huseklepp har heller ikke hatt en god sesong. Det store spørsmålet er om han noen gang vil komme tilbake på det nivået han var på, sier Mathisen som har null tro på at Orlov vil returnere til Brann som en spissfrelser.

– Orlov har ikke vist noen ting som tilsier at han skal gjøre det bra for Brann i Tippeligaen i 2016.

Tror Larsen blir værende
Blant spillerne med en usikker fremtid er Kristoffer Larsen. 23-åringen åpnet sesongen strålende og var en av bergensernes beste spillere. Men så kom skader og en høst preget av mye benkesitting.

– Larsen er blitt et offer for at Huseklepp og Rennie har levert bra, men jeg tror ikke Brann kommer til å kvitte seg med Larsen. Jeg skjønner at han er misfornøyd med mangel på spilletid, men han er lokal og har nok lyst til å revansjere seg, sier Mathisen.

Han gleder seg til å se bergenserne tilbake i det beste selskapet i norsk fotball neste sesong.

– Det er gøy med Brann tilbake i Tippeligaen. Det er et fullt fortjent opprykk. Jeg tror Lars Arne Nilsen og gjengen har kontroll på spillerne som er tilgjengelige. Vi kan nok forvente oss solide forsterkninger i løpet av vinteren, tror jeg.