BLIR I BUSSEN: Abdullah Waez (25) har, sammen med sin familie, flyktet til Syria til Sverige. Han vil ikke bo i Malung, men et mer sentralt sted.  FOTO: HENRIK HANSSON / EXPRESSEN
BLIR I BUSSEN: Abdullah Waez (25) har, sammen med sin familie, flyktet til Syria til Sverige. Han vil ikke bo i Malung, men et mer sentralt sted. FOTO: HENRIK HANSSON / EXPRESSEN

Disse asylsøkerne til Sverige nekter å forlate bussen for å bo i hytter i skogen

I to døgn har 14 asylsøkere ved Malung i Sverige nektet å forlate bussen som fraktet dem til hytteområdet, som nå fungerer som asylmottak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det svenske migrasjonsverket forteller at det er rundt 20 minutter å gå til skolen og butikken. Men flere av flyktningene, som søndag ble kjørt til Limedforsen i Dalarna i Sverige, vil ikke bo på stedet som de er tilbudt.

En av dem er 25 år gamle Abdullah Waez, som har kommet fra Syria med sin familie. Til Expressen sier han at han vil bo et sted hvor det er mennesker og butikker. Til og med skogen rundt boligene skremmer. 

– Det er farlig her. Det finnes ingen mennesker og det er dyr her. Vi kan ikke bo her. Vi har barn. Det er for kaldt, sier han til Expressen. 

Sperret bussen inne

Han legger vekt på at de er takknemlige for at de er i Sverige, men at det å bo på de tilrettelagte boligene i Limedforsen ikke er menneskelig. 

To busser kom kjørende til området søndag kveld. Tirsdag ettermiddag står de tomme og låste, men innesperret av de 14 misfornøyde asylsøkerne. En av bussene forsøkte å kjøre bort fra stedet tidligere, men da løp flere mennesker til og satte seg foran og bak bussen. 

– Det er en anstrengt situasjon, sier Pierre Karatzian ved det svenske migrasjonsverkets pressetjeneste til TV 2. 

I to dager har asylsøkerne nektet å la bussene kjøre fra stedet.  FOTO: HENRIK HANSSON / EXPRESSEN
I to dager har asylsøkerne nektet å la bussene kjøre fra stedet. FOTO: HENRIK HANSSON / EXPRESSEN

– Dette er botilbudet vi har å tilby, man kan ikke velge hvor man vil bo. Vi har til og med installert telt her i Sverige, så det kan være tilbudet asylsøkerne etterhvert får, legger han til. 

Karatzian forteller at flesteparten av asylsøkerne som kom med bussene har tatt i mot botilbudet og er fornøyd. 

– Forklarer dem situasjonen

Det er rundt 50 plasser på asylmottaket. Det er elektrisitet og varmt vann, og flere har mulighet til å lage mat på egen hånd. 

– Vi har forklart situasjonen for dem, vi kan ikke gjøre mer. Om de vil, så har de også muligheten til å bosette seg på egenhånd. Dette er tibudet de får fra svenske myndigheter, sier Karatzian til TV 2. 

– Hva skjer videre nå?

– Det viktigste nå blir å få bussene vekk. 

– Kan til en viss grad forstå dem

Universitetslektor Mehrdad Darvishpour ved Mälardalens høyskole sier til Expressen at han til en viss grad skjønner asylsøkerne. Han tror mange vil søke seg til områder hvor det bor landsmenn som snakker det samme språket, og som dermed kan hjelpe dem ut i det nye samfunnet. 

– På mindre steder kan mange oppleve ensomhet og isolering. På den måten kan man ha en viss forståelse for deres krav, sier han til avisen. 

I Limedforsen i Dalarne var det i 2010 registrert i underkant av 400 innbyggere.