ENIGE: Petter Northug og Skiforbundet er enige om en representasjonsavtale. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
ENIGE: Petter Northug og Skiforbundet er enige om en representasjonsavtale. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Northug til journalist: – Det betyr at du må reise mye fremover

TV 2 møtte Petter Northug etter at skikongen og Skiforbundet ble enige om en treårsavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug og Skiforbundet er enige om en representasjonsavtale de neste tre årene.

Det melder begge parter i en pressemelding.

Ifølge Skiforbundet får Northug de samme betingelsene han ble forelagt i sommer, men at perioden utvides til tre år. Det betyr at avtalen vil gjelde ut OL-sesongen 2018.

Northugs svar til svensk journalist

En time etter at det ble kjent av Petter Northug jr hadde inngått en treårig avtale med Norges Skiforbund stakk skikongen ut på dagens andre treningsøkt. Det var ikke mye han sa til TV 2 og den svenske avisen Expressen.

Men på spørsmål fra Expressen om dette var dårlig nytt for de svenske løperne var svaret nei. Expressens utsendte ville ha en forklaring på det svaret og spurte «hvorfor det?»

– Det betyr at du må reise mye fremover, sa Northug, før han kjørte vekk.

– Den sportslige friheten jeg trenger

Men i pressemeldingen var skikongen litt mer snakkesalig enn det han var da TV 2 traff ham.

– Jeg er glad for at jeg har blitt hørt og at jeg har fått en treårig avtale med NSF. Avtalen gir meg den sportslige friheten jeg trenger for å vinne flere skirenn og ta flere gull for Norge, skriver Petter Northug i pressemeldingen.

Skikongens manager er glad for at avtalen er på plass.

– Det har tatt tid å forhandle fram en avtale som begge parter kan akseptere. Slik er det i forhandlinger. Saken har fått den tiden den fortjener, sier Are Sørum Langås til TV 2.

– Nå får vi ro i denne saken

Skiforbundet er strålende fornøyd med å ha fått på plass en avtale med Norges skikonge.

– Vi er veldig godt fornøyd med at Petter Northug nå skal konkurrere for Norge. Hovedrammene i avtalen er som de ble forelagt i sommer, men da er forlenget med å gjelde i tre år, sier skipresident Erik Røste til TV 2.

Generalsekretær Stein Opsal i Skiforbundet fremhever at det skal bli godt med mindre støy rundt saken.

– Denne avtalene er positive for mange. Nå får vi ro i denne saken som har vært er uromoment for oss. Vi får han i alle fall med oss til det neste verdensmesterskapet og til OL, og en motivert Petter er, som alltid, en veldig tilvekst til laget. Avtalen bygger på rammene alle andre har, så dette er ingen særavtale. Det er en avtale som er ryddig og balansert for begge parter, sier Opsal til TV 2.

Bakgrunn

Det har lenge hersket tvil om Northug ville gå verdenscup neste sesong.

Grunnen er at skistjernen og Skiforbundet ikke har kommet til enighet om en representasjonsavtale. Det førte til at Northug ble utestengt fra landslaget mandag 14. september.

Etter at nyheten sprakk om at Northug og forbundet ikke var kommet til enighet gikk manager Are Sørum Langås ut og mente at Skiforbundet hadde lurt skistjernen. Northug selv opplyste i en pressemelding at forbundet hadde gått bort fra sine opprinnelige løfter fra 2013, da Northug begynte privatsatsingen med Coop.

Norges Skiforbund svarte at de var svært overrasket over uriktige påstander fra Petter Northug. Dagen etter sendte forbundet ut en ny pressemelding der de inviterte Northug til nye samtaler.

Fredag 2. oktober var Northug og Skiforbundet i et møte, som begge parter omtalte som positivt. Mandag 5. oktober kunne TV 2 melde at Skiforbundet ville ha Northug-avklaring innen tre uker. Førstkommende mandag ville den fristen ha gått ut. Nå har de to partene kommet frem til en løsning.