Big Sam kan forlenge en helt utrolig Sunderland-statistikk

– Det er veldig oppsiktsvekkende, sier TV 2s Premier League-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sunderland-Newcastle på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 13.00!

Få derbyer kan måle seg med oppgjøret i nord-øst, Tyne-Wear-derbyet mellom de bitre rivalene Sunderland og Newcastle. Retten til å kalle seg best i regionen har vært Sunderlands de siste fem gangene, men søndag stokkes kortene nok en gang. Ingen har klart å vinne oppgjøret seks ganger på rad.

– En strålende følelse
– Det er stort for oss i nord-øst. Det er to store fotballklubber ved siden av hverandre. Det er stort for supporterne, sier Sunderlands Lee Cattermole.

– For meg er det helt der oppe (blant de største derbyene). For noen år siden dro jeg for å se Arsenal-Tottenham. Jeg kunne knapt tro hvor rolig alt var, og atmosfæren var rolig. Det var ikke så fiendtlig som Sunderland-Newcastle-kampene. Da Martin O’Neill var her, sa han at oppgjøret er helt der oppe med Glasgow-derbyet, sier Cattermole.

Cattermole går søndag på gresset på Stadium of Light til sitt sjuende lokaloppgjør mot rivalen Newcastle. Kjent for sin kompromissløse spillestil og kortsøkende taklinger – den engelske 27-åringen vet hva det vil si å spille mot Newcastle.

– Det er en strålende følelse. Det er nerver og spenning, vi vet hva det betyr for supporterne. Men vi må forberede oss som vanlig gjennom uken. Så gå ut på banen og levere en prestasjon som gir oss seier. Vi kan ikke bli dratt inn i «hypen» og rivaliseringen. Vi vet hva det betyr. Det er opp til oss å levere, sier Cattermole.

Se det beste fra de siste Tyne-Wear-derbyene i videovinduet øverst på siden!

Utrolig manager-statistikk 
Ingrediensene er mange i disse oppgjørene - søndagens batalje er intet unntak. Sam Allardyce har tatt over et Sunderland-lag på randen av kollaps. De røde og hvite har ikke vunnet en eneste kamp i Premier League denne sesongen og ligger helt sist. Nå er det riktig nok bare tre poeng opp til Newcastle, som på sin side kun har vunnet én gang. På papiret er dette et bunnoppgjør. 

For Allardyce ble starten på Sunderland-oppholdet ikke helt som ventet med tap for West Brom, men en ganske oppsiktsvekkende statistikk kan gi Sunderland-supporterne et snev av håp før søndagens Tyne-Wear-derby.

De tre siste managerne til Sunderland har tapt sin første kamp ved roret, før lokaloppgjøret mot Newcastle har ventet i den andre. Der har det endt med seier for alle tre.

I 2013 tapte Paolo Di Canio sin første kamp mot Chelsea. Deretter ble det 3-0-seier mot Newcastle på St. James' Park. Italieneren fikk sparken på høsten og ble erstattet av Gus Poyet. Han gjentok prestasjonen til sin forgjenger med å tape 0-4 for Swansea, før han slo Newcastle 2-1 på Stadium of Light.

Men det var heller ikke liv laga for Poyet i Sunderland. Dick Advocaat tok over i mars 2015 og tapte 0-1 mot West Ham i sin første kamp. Så slo han Newcastle 1-0 på eget gress i den påfølgende kampen. 

Nederlenderen takket for seg etter en horribel sesongstart og har gitt stafettpinnen videre til Allardyce. Søndag kan «Big Sam» forlenge den utrolige statistikken til fire managere på rad med tap i sin første kamp, så seier mot Newcastle i sin andre.

– Statistikken er veldig oppsiktsvekkende og merkelig. Det virker som det er mye rart i gangene i Sunderland. Akkurat det med timingen på ansettelsen av Allardyce, med tanke på så dårlige laget har vært i år, tror jeg ikke var tilfeldig. Jeg tror det var meningen, at de gjorde det med vilje. Når det går så dårlig som det har gjort, har de håpet på en høyere mening, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

Mener Newcastle er sterkest
Og kanskje en høyere mening er det som skal til for Sunderland. Selv om de har vunnet de fem siste oppgjørene mot Newcastle, virker de sorte og hvite å være i best form. Den knusende 6-2-seieren mot Norwich i forrige seriekamp gir grobunn for optimisme i Newcastle.

– De kampene der Sunderland har hatt ny manager, synes jeg faktisk Newcastle har hatt sterkere lag på papiret. Sånn føler jeg det også er nå – Newcastle har større navn og et høyere toppnivå. Men det er ikke alltid det spiller så stor rolle i derbyene. Sunderland kan få ny energi av å ha fått ny manager. Jeg ser ikke for meg at det kommer til å stå på innsatsen til Sunderland, sier Stamsø Møller.

Og en annen kamp i kampen, mellom managerne Allardyce og Steve McClaren, gir oppgjøret ekstra krydder. Den nåværende Newcastle-manageren snøt Allardyce for jobben som landslagssjef for England i 2006.

– Big Sam hadde en veldig fin powerpoint presentasjon klar som han skulle vise forbundet, men de hadde ikke anledning til å vise power point der han skulle intervjues. Han måtte skrive ut presentasjonen på ark. Allardyce mente det kostet ham jobben, sier Stamsø Møller.

At Allerdyce periode som Newcastle-manager i 2007 og 2008 ikke ble noen suksess, tror ikke Stamsø Møller har for mye å si i søndagens oppgjør.

– Jeg tror ikke han har noe imot Newcastles supportere. Han rakk aldri å bygge opp et skikkelig forhold til supportere eller klubben, sier Stamsø Møller.

– Er mer rolig nå
Håpet for søndagens vertskap er at entreen til Allardyce skal gi ny og frisk energi til er Sunderland-lag som har gjort alt annet enn å imponere så langt denne sesongen. 

– Vi har gjort det bra (mot Newcastle) de siste gangene, men i helgen er ikke situasjonen bra for oss. Det er tilfeldig at det er Newcastle som kommer denne helgen, men vi må bare klare å skaffe oss sesongens første seier, sier Cattermole som føler han er blitt mer rutinert og kontrollert de siste årene.

– Jeg har spilt nok av kampene til å være på nivået jeg vil være. I starten var jeg kanskje litt emosjonell, men nå er jeg mer rolig.

Så gjenstår det å se om Cattermole klarer å forholde seg rolig når kampen sparkes i gang på Stadium of Light.