Siv Jensen: – Veksten i antall asylsøkere kan ikke fortsette

Aldri har det vært større behov for Fremskrittspartiets politikk, sier Frp-lederen.

Søndag talte partileder Siv Jensen til Fremskrittspartiets landsstyre. Ikke uventet var flyktningkrisen et viktig tema i talen.

Se talen øverst i artikkelen.

Jensen viste til at Frp i valgkampen advarte mot at flere flyktninger og asylsøkere skulle komme til Norge.

– I dag ser vi tydeligere hva det handler om. Siden valget har det kommet tusenvis av asylsøkere til Norge. Denne uken fortalte UDI at det vil komme mer enn de 20.000 til 25.000 asylsøkerne som man tidligere har anslått. Anslagene for 2016 er over 30.000 asylsøkere. Det er dramatiske tall, fastslo Jensen.

– Kan ikke fortsette

Vi er inne i en ekstraordinær situasjon hvor landet tar imot flere asylsøkere enn noen gang tidligere, sa Frp-lederen.

– Selvsagt blir vi alle berørt av historier om familier på flukt fra krig, om familier som splittes og leter etter et sted der de kan leve trygt, jobbe og skaffe seg en fremtid. Norge kan ta imot flyktninger og gi dem et godt liv i Norge. Men vi kan ikke fortsette å ta imot det antallet som kommer nå, sa Jensen, og fortsatte:

– Sammen med flyktninger kommer det også personer som ikke flykter fra krig, men som forfølger drømmen om å leve i velfungerende land med gode velferdsordninger som Norge har. Det er ikke for dem vi har et asylinstitutt.

Varsler budsjettendringer

De mange asylsøkerne og flyktningene vil gjøre det krevende for mange deler av samfunnet, som kommuner, helsevesenet og barnevernet. Statsbudsjettet må endres for å håndtere de store kostnadene, fastslo Jensen. 

– Jeg skal ikke nå gå inn i faktiske tall, men jeg kan bekrefte at tallene er høye og at det vil få konsekvenser for politikken som føres.

Jensens budskap er at asylstrømmen må komme under kontroll. Problemene i Syria og Midtøsten og i Syria kan ikke løses ved at vi tar imot befolkningen, sa partilederen.

– Trenger Frp-politikk

– Sjelden har Frp hatt så rett som da vi sa at en større andel av hjelpen overfor flyktninger må rettes mot nærområdene. Min tydelige konklusjon er at det aldri har vært et så sterkt behov for et tydelig Frp. Det er nå Frps løsninger og politikk trengs.

I helgens landsstyremøte staker Fremskrittspartiet ut kursen for partiet etter høstens kommunevalg, som var det dårligste for Frp siden 1991.

Et landsstyremøte er det høyeste organet i et politisk parti mellom landsmøtene.

Valgkamp-kritikk

Lørdag møttes partitoppene bak lukkede dører. Etter det TV 2 forstår, ble det reist noe kritikk. Dette gikk mer på organiseringen av valgkampen enn på partiets deltakelse i regjeringen. Noe rabaldermøte var det imidlertid ikke snakk om, etter det TV 2 kjenner til.

Før søndagens tale var det ventet at Frp-lederen særlig ville ta opp den pågående flyktningkrisen. Frp er for en restriktiv innvandringspolitikk, og de store spørsmålene går på hvor mange flyktninger som vil komme til Norge i år og hvor mye det vil koste.

Et tilleggsdokument til statsbudsjettet blir trolig lagt frem for Stortinget til uken. Her vil det komme anslag over hvor mye flyktningsituasjonen vil koste og hvor det må strammes inn som følge av de økte utgiftene.