Pusher eller backer du ditt talentfulle barn?

Foreldre går langt i å backe opp sine unge håpefulle. Men hvor mye er det greit for foreldre og trenere å investere i ungt talent før det blir for mye av det gode?

– Jeg elsker å danse. Jeg vil jo bli så god som mulig og da gjør jeg alt jeg kan for å klare det, sier Josefine Heidel til TV 2.

Lørdagsmagasinet fikk følge 13-åringen, som trente langrenn, slalåm og skøyter før hun ble bergtatt av ballett. Til tross for sin unge alder reiser hun til til Hamburg alene for å ta femårig ballettutdannelse.

– Jeg gruer meg til å bo et annet sted, uten familien, sier hun.

I reportasjen øverst møter du Josefine mens hun besøker gamleklassen i Norge.

Advart mot flytting
Pappa Norvald er stolt over datteren og glad for å bidra til å gjøre henne enda bedre, men flere har uttrykt skepsis til at niendeklassingen skal flytte hjemmefra.

– «Du kan jo ikke sende henne av gårde nå, hun er jo bare lille jenta», gjengir han før han tilføyer:

– Men de som kjenner oss vet at dette er ikke er noe vi dytter henne til, det er noe hun gjør veldig frivillig, sier han.

– Liten effekt av pushing

Førsteamanuensis Jan Emil Ellingsen forsker på talentutvikling og har intervjuet trenere og dansepedagoger.

– Foreldre skal være veldig tilbakeholdne og forsiktige med å dra utenlands og på såkalte talentskoler eller hva vi nå kaller det for noe, sier han.

– Det er i hvert fall en helt klar trend i Norge at foreldre som har ressurser til det, hvis de mener at de har et talentfullt barn – og det er det veldig mange som mener – pusher og backer på den måten der. Men effekten er sannsynligvis svært, svært liten, sier han. 

Han forklarer at foreldre pusher dersom de av egne interesse skyver barn foran seg, men backer dersom de gir barn støtte og oppmuntring ut fra barnets forutsetninger. 

Risiker bot
Ellingsen viser til at de fleste av dagens toppidrettsutøvere ikke spesialiserte seg før 14-15-årsalder. Hans forskning viser at det beste for å utvikle talent er allsidig trening, med dedikerte trenere og pedagoger som bryr seg om barna.

TRENER HARDT: Asdis Omarsdottir (13) jobber hardt for å holde på posisjonen som Norges beste brystsvømmer på sitt alderstrinn. FOTO: GEIR JOHNNY HUNEIDE / TV 2
TRENER HARDT: Asdis Omarsdottir (13) jobber hardt for å holde på posisjonen som Norges beste brystsvømmer på sitt alderstrinn. FOTO: GEIR JOHNNY HUNEIDE / TV 2

Oppskriften til foreldre er å la barna drive med mange ulike aktiviteter og idretter på ungenes premisser. 

Han er glad Norges Idrettforbunds bestemmelser er skjerpet slik at det kan få økonomiske konsekvenser dersom voksne bryter reglene om barneidrett.

– Idrettslaget får en bot på en halv million og enkeltpersoner som gjør et grovt overtramp i forhold til enkelte unge mennesker kan få en bot på inntil 50.000 kroner. Dette synes jeg er bra, sier han.

Følg barna til trening

Asdis Omarsdottir (13) fra Bergenssvømmerne er Norges beste brystsvømmer på sin alder.

– Det er en veldig deilig følelse, men det er og litt skummelt for man må jo trene veldig bra for å holde den tittelen. Målet mitt er jo å bli bedre og komme til OL når jeg blir stor. For å bli én av de beste må man trene som en av de beste, sier 13-åringen.

Josefine Heidel ballett FOTO: Norvald Heidel
Josefine Heidel ballett FOTO: Norvald Heidel

Silla Torbergsdottir fra Island er både mamma og trener for Asdis. Hun råder foreldre til å backe barna ved å sørge for at de kommer seg på trening.

– Jeg føler mye i Norge at det er mye familiebesøk og så dropper du trening. Hvis du skal trives virkelig med svømming, må du være på trening hver dag, sier hun.

Robin Dale Oen er mentor for juniorlandslaget i Norges Svømmeforbund. Han leder også The Dale Oen Experience som gir unge mestring, ikke medaljer.

– Hva skjer hvis foreldre pusher?

– De slutter, konstaterer Dale Oen.

– Vi ønsker trygge barn i idretten som backer hverandre til å nå sine mål på barna sine premisser, sier han.