KRITISK: Olaf Tufte vet fortsatt ikke om han satses på i singel- og dobbeltsculler opp mot OL i Rio. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.
KRITISK: Olaf Tufte vet fortsatt ikke om han satses på i singel- og dobbeltsculler opp mot OL i Rio. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2.

Tufte slakter roernes OL-uttak

Olaf Tufte (39) mener det er unødvendig at det fortsatt ikke er bestemt hvem som skal ro singel- og dobbeltsculler i OL neste sommer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sierra Nevada (TV 2): Det er fortsatt ikke avklart hvem som skal ro singelsculler i OL, selv om Olaf Tufte kvalifiserte båten i VM i september.

Dobbeltsculleren med Nils-Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch klarte ikke å gjøre det samme, og Norge får et siste forsøk i Luzern i mai. Heller ikke hvem som skal sitte i båten i det forsøket er avklart.

– Det er ikke ideelt

De åpenbare alternativene er om Tufte skal ro alene, eller i en dobbelbåt med enten Hoff eller Borch. Veteranen mener det snart må komme en avgjørelse.

– Det burde vel strengt tatt vært avgjort, sånn at vi kunne jobbet mot det vi skal, sier Tufte til TV 2.

39-åringen som har to OL-gull i singelsculler fra Athen i 2004 og Bejiing i 2008, er nå på høydesamling i Sierra Nevada sammen med store deler av resten av rolandslaget.

Han understreker overfor TV 2 at han enkelt og greit vil sitte i den båten som går fortest, men den usikre situasjonen som nå rår mener burde vært avklart mye tidligere.

– Nå ser jo veien litt lenger ut i den avgjørelsen, fordi man ikke har gjort den jobben tidlig nok og folk ikke kvallet. Så det er en hodepine, og forhåpentligvis en luksusutfordring for treneren. Men det er ikke ideelt sånn som det er nå, understreker han.

Are Strandli er sammen med makker Kristoffer Brun et stort medaljehåp i Rio, i lettvekt dobbeltsculler. Han mener det er bra men konkurranse.

– Nå er det jo et stort lag, med ganske mange som kan komme i en dobbeltsculler eller i en dobbelfirer, så nå blir det jo et uttak. Det tror jeg er bra for både båten og individene at det blir et fair uttak, sier Strandli.

- Vi kan vinne mye på kokurransen

Mens Tufte er på samling i Spania ror Kjetil Borch en konkurranse i singelsculler i USA, før han slutter seg til laget på søndag.

Skulstad Hoff velger heller å være hjemme, fremfor å trene i høyden.

– Nils er hjemme for å fokusere på styrketrening. Det er helt etter planen, for å ikke være i høyden er bra for han, sier assisterende landslagstrener Johan Lidberg.

Skulstad Hoff sier at han legger best OL-grunnlag i lavlandet.

– Det er en beskjed fra høyeste hold at jeg ikke skal være med på høydesamlingen. Det er ikke jeg som har tatt den avgjørelsen, forteller han til TV 2. 

– Føler du det svekker sjansene dine til å komme med til Rio?

– Jeg føler at det styrker de. De andre trenger å bygge kondisjon og blodvolum, mens jeg trenger å gi kroppen juling akkurat nå. Det gjør jeg best i lavlandet, sier han.

Lidberg forstår Tuftes synspunkt rundt uttaket, men mener at det er positivt med konkurranse i laget.

– Jeg tror vi kan vinne mye på den store konkurransen mellom roerne, og de har rodd så mye sammen at det skal ikke være vanskelig å sette sammen en båt. Det er egentlig et luksusproblem, for vi har såpass mange gode som kan sloss om plassene. Det øker intensiteten på trening, og vi til å ha veldig mye fellessamlinger både i høst og vår. Så det blir tid for oss for å vurdere, forklarer svensken.

Nå handler det først og fremst om hvem som skal ro dobbeltsculleren i mai, i det som er den siste sjansen til å kvalifisere båten til OL i Rio.

– Vi prater om det nå for å finne ut hvordan vi skal ha fokus mot kvalifiseringskonkurransen i Luzern i mai, så jeg kan si at det blir et stort fokus mot en dobbelbåt. Men jeg tror at både singel- og dobbelbåten har medaljesjanse i Rio, sier Lidberg.