Foto: Expressen.
Foto: Expressen.

Beskylder Sverigedemokraterna for å oppfordre til asylvold

Det omstridte svenske politiske partiet legger ut kart med oversikt over hvor asylmottakene kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverigedemokraterna i Lund i Sverige har publisert adresser og kart som viser hvor kommunen planlegger asylmottak, skriver Expressen.

OPPFORDRING TIL HATKRIM: Veronica Palm fra Socialdemokraterna med SD oppfordrer til vold. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / MAJA SUSLIN
OPPFORDRING TIL HATKRIM: Veronica Palm fra Socialdemokraterna med SD oppfordrer til vold. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / MAJA SUSLIN

Veronica Palm fra Socialdemokraterna reagerer på publiseringen, som kommer like etter at flere asylmottak er blitt utsatt for angrep. 

– De vet nøyaktig hvordan de skal få i gang sine fotsoldater til å gjøre jobben som de selv ikke gjør, sier Palm til den svenske avisen. 

Engstelig for vold

SD publiserte opplysningene på sin Facebook-side torsdag. De oppga samtidig en lenke der leserne kunne klage til kommunen på byggeplanene. 

Flere kommentarer er kritiske til publiseringene, og ytrer engstelse over at opplysningene kan bli brukt av folk som har voldelige hensikter. SD er et svært innvandringskritisk parti, der flere medlemmer har tilknytning til høyreekstreme miljøer.

– Folkeopplysning

Lokallagsleder Ted Ekroth avviser imidlertid kritikken, og sier dette er folkeopplysning. 

– Dette er vår måte å få ut denne informasjonen, slik at folk skal vite hva som skjer. Det finnes ingen offentlig debatt om dette. Vi prøver å nå ut til Lunds befolkning, sier Ekroth til Expressen.

Men Palm fra Socialdemokraterna går hardt ut mot folkeopplysningen:

– Jeg kan vanskelig se dette som noe annet enn oppfordring til hatkriminalitet, sier Palm til Expressen. 

Aktive i bomberjakker

Hun trekker linjene tilbake til 1990-tallet. 

– Brødrene Ekroth var aktive på 1990-tallet i bomberjakker, mens jeg var på motsatt side i politikken. I dag sitter de i Riksdagen, men de vet nøyaktig hvordan de skal få i gang sine fotsoldater, sier Palm. 

Bomberjakker er populært i høyreekstreme gjenger. Broren til lederen av Sverigedemokraterna i Lund er Kent Ekroth, som er partiets justispolitiske talsmann. 

Ted Ekroth på sin side, omtaler utspillet fra Palm som «venstrerør».