Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Rema 1000 og Kiwi hevder at de skal være billigst, og overvåker derfor hverandre daglig med prisjegere som skanner hverandres varer og avgir prisrapporter inn til sine respektive hovedkontorer.

Sjekket hvert eneste produkt

De to butikkjedene er vant til å bli pristestet, men vanligvis blir bare et par hundre basisvarer sjekket. Matkontrollen har, i motsetning til andre pristestere, valgt å sjekke prisen på hvert eneste produkt hos både Rema 1000 og Kiwi. Over sju tusen priser er kontrollert.

Redaksjonen i Matkontrollen sjekket hver eneste 13-sifra kode på absolutt alle varer på Rema 1000 og Kiwi. FOTO: Matkontrollen / TV 2
Redaksjonen i Matkontrollen sjekket hver eneste 13-sifra kode på absolutt alle varer på Rema 1000 og Kiwi. FOTO: Matkontrollen / TV 2

Kiloprisen avgjør

Matkontrollens resultat er etter å ha tatt høyde for kilopris. Dette måtte vi gjøre fordi Rema 1000 sine forpakninger gjennomgående er større, eller har mer innhold, enn Kiwis forpakninger. For eksempel er Rema 1000 sin Bamsemus-pose litt dyrere enn Kiwi sin, men inneholder også 7 flere Bamsemums enn Kiwi sin pose.

Utrolig jevnt

Matkontrollens store prissjekk av de to billigkjedene Rema 1000 og Kiwi viser først og fremst at prisnivået er utrolig jevnt. På en handlekurv på 1850 varer og snaut 60.000 kroner er det kun noen få hundrelapper som skiller de to fra hverandre. I vår test var differansen 293,82 kroner. Det utgjør en halv prosent. Kiwi er godt fornøyd med resultatet, selv om det er Rema 1000 som tar en knepen seier.

Prisene ble først avbildet, før de ble registrert ogsammenlignet. FOTO: Matkontrollen / TV 2
Prisene ble først avbildet, før de ble registrert og sammenlignet. FOTO: Matkontrollen / TV 2

– Det bekrefter at det er like billig å handle hos Kiwi som hos Rema. Med Trumfkortet er det billigst hos Kiwi, det er helt udiskutabelt. Vi har presset prisene veldig det siste året, og det har blitt enda tøffere siden dere kjørte denne sammenligningen. Vi kommer til å fortsette å presse prisene, og vi skal bli billigst, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Matkontrollen.

80 prosent har identisk pris

Rema 1000 er glad for å være bitte litt billigere enn Kiwi.

– Vi er jo alltid glade for at nok en pristest viser at vi har de laveste prisene, og at du får mer igjen for pengene hos Rema 1000, sier Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.

Omtrent 80 prosent av varene vi har sammenlignet har identisk pris i de to butikkene. Rema 1000 mener likevel det er en reell priskrig.

– Vi er veldig opptatt av at vi skal ha de laveste prisene til enhver tid, og det er jo Rema 1000 kjent for gjennom hele sitt virke. Men vi ser jo at Kiwi tilpasser seg oss, legger seg klint inntil og noen sjeldne ganger går under, sier Mette Fossum Beyer til Matkontrollen.

Slik gjorde vi det

Redaksjonen vår sendte ut seks prissjekkere samtidig på samme dag og på samme tidspunkt: tre til Kiwi, og tre til Rema 1000. Butikkene ble plukket ut på bakgrunn av størrelse og nærhet til hverandre. I de to butikkene tok våre medarbeidere bilder av absolutt alle priser, slik at vi fikk med både nummerkoden til produktet (EAN-koden), pris og kilopris. Noen varer hadde ikke prislapp ved siden av seg, eller hadde uleselig prislapp. Disse varene tok vi med til kassen og skannet.

Etter at alle prisene var innhentet ble alle skrevet inn i et gigantisk regneark. Her tok vi med så mye informasjon som mulig, slik at det skulle være mulig å søke opp varene og sammenligne varene fra de to butikkjedene.

Matkontrollen satte seg som mål å sammenligne så mange varer som mulig, og dette ble en av de største utfordringene i vår pristest. Det er nemlig færre varer enn en skulle tro som er like i de to butikkjedene. Det er veldig mange varer som er butikkjedens egne merkevarer, og mange like produkter kommer fra ulike produsenter. Eksempler: Rema 1000 selger Friele kaffe, Kiwi selger Evergood. Rema 1000 selger Diplom-is, mens Kiwi får iskremen sin fra Hennig Olsen. Rema 1000 selger Toro-krydder, Kiwi selger Hindu-krydder.

Varene som hadde identiske EAN-koder lot seg enkelt sammenligne. Disse er identiske i alle butikkjeder. Men for de varene som lignet men ikke var identiske var det vanskeligere. Matkontrollen måtte ta en redaksjonell vurdering for hver enkelt vare om det fantes et tilsvarende produkt i den andre butikkjeden som lot seg sammenligne. Redaksjonen var helt åpen med både Rema 1000 og Kiwi underveis i prosessen, og begge butikkjedene fikk mulighet til å gi innspill på hvilke varer de mente det ikke lot seg gjøre å sammenligne.

LIK TV 2 Underholdning PÅ FACEBOOK