Mandag ettermiddag satt 48 år gamle Cecilie Bråthen og ventet på en skjebnesvanger avgjørelse. Hun lever med lungekreft, og håpet på en livsviktig nyhet om at immunterapimedisinen mot lungekreft skulle bli tilgjengelig på norske sykehus.
Har ikke råd til å betale selv
TV 2 har i flere reportasjer fortalt om at flere tusen føflekk- og lungekreftpasienter ikke blir tilbudt en ny og revolusjonerende behandling på norske sykehus. 48-åringen har ikke råd til å betale for medisinen, Nivolumab, på privatsykehus og er derfor avhengig av at behandlingen blir tilgjengelig på offentlige sykehus.
– Hvis de innfører behandlingen, så kan det bety at jeg kan leve lengre og få mer tid til barna mine før jeg dør, sa hun til TV 2 like før beslutningen skulle tas mandag kveld.
Dette er immunterapi:
- Immunterapi er en behandlingsform hvor man utnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet å bekjempe kreftceller.
- Medikamentene virker slik at de aktiverer immunapparatet ved enten å stimulere immuncellene eller ved å blokkere bremsemekanismer.
- Det er to mulige angrepspunkter, enten sentralt i immunsystemet (Ipilimumab) eller ute i kroppen hvor immuncellen møter kreftcellene (Nivolumab og Pembrolizumab).
- Behandlingen tåles godt av de fleste pasienter, men kan ha bivirkninger som rødme, utslett og kløe i huden, diare, tretthet og påvirkning av ulike hormoner.
- Det er også registrert alvorligere bivirkninger.
Kilde: Kreftforeningen
Behandlingen vil koste henne rundt én million kroner i året på privatsykehus.
Avslag for andre gang
I Norge er det Beslutningsforum for nye metoder som bestemmer om et nytt legemiddel skal tas i bruk på offentlige sykehus eller ikke. Mandag møttes forumet for å diskutere midlertidig dispensasjon for bruken av kreftmedisinen, inntil de har tilstrekkelig dokumentasjon til å innføre medisinen permanent eller ikke.
Men de avslo søknaden fra Oslo universitetssykehus HF(OUS) – for andre gang.
– Vi står på konklusjonen fra sist møte, sier leder i Beslutningsforum Lars Vorland til TV 2.
Avgjørelsen kommer når TV 2 er hjemme Cecilie Bråthen mandag kveld, og 48-åringen reagerer med sjokk.
– At de nok en gang sa nei, hadde jeg aldri trodd! Det var jeg ikke forberedt på. Jeg er veldig lei meg nå, sier hun og blir stille.
Hva avslaget betyr for henne, tør hun ikke å tenke på. Men hadde Beslutningsforum valgt å innføre medisinen, kunne hun i praksis fått livsforlengende behandling allerede denne uken.
– Har ikke tid til å vente
Lungekreftlege og leder for Norsk onkologisk forening, Stein Harald Sundstrøm, forteller at beslutningen vil ramme mellom 1000 og 1500 lungekreftpasienter.