Det er veldig vanlig å ta både selfie og sende SMS mens men kjører, men lovlig er det ikke!
Det er veldig vanlig å ta både selfie og sende SMS mens men kjører, men lovlig er det ikke!

Så mange tar selfie mens de kjører bil

Og gutta er verstingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2 av 10 mannlige bilførere i alderen 18-29 år har tatt selfie under kjøring, mens 24 prosent har brukt sosiale medier eller e-post. 37 prosent av de spurte bilførerne medgir at de har sendt tekstmeldinger bak rattet, viser en ny undersøkelse om kjørevaner i Norden.

– Vi ønsker å sette søkelyset på dette viktige trafikksikkerhetsspørsmålet og oppfordre bilistene til å fokusere på kjøringen og ikke mobilskjermen – det kan redde liv, sier informasjonssjef Carl Stenson i Michelin. Det skriver siste.no

Mobilaktiviteter

Mannlige, norske bilførere bruker mobiltelefonen mye mer enn kvinnene. I alderen 18-29 år sier 6 av 10 at de har sendt SMS bak rattet. 2 av 10 har tatt selfie i bil mot 17 prosent av kvinnene i samme aldersgruppe. Blant menn mellom 30 og 49 år svarer over halvparten at de har sendt tekstmeldinger under kjøring.

E-post og sosiale medier er de nest mest populære mobilaktivitetene under bilkjøring. 14 prosent av de spurte har brukt e-post under kjøring, mens 10 prosent har brukt sosiale medier som Facebook eller Instagram.

– I høstmørket er det spesielt viktig å ha blikket på veien og ikke på den sterkt lysende mobilskjermen, understreker Stenson.

Bryter loven

1 av 3 unge mannlige bilførere bruker sosiale medier under kjøring, mens 1 av 4 leser e-post. Bilførere over 65 bruker mobiltelefonbruken mindre, men selv her oppgir 8 prosent av menn og 2 prosent av kvinnene at de har sendt SMS under kjøring.

Til sammen har 30 prosent av norske bilførere brukt mobiltelefonen til e-post, sosiale medier eller selfie.

– Ifølge norsk lov er det forbudt for bilførere å bruke mobiltelefonens funksjoner under kjøring, og det gjelder også SMS og annen tasting. Det er bare tillatt å starte og stoppe samtaler og spille musikk, men kun dersom mobiltelefonen kan brukes håndfritt, påpeker Carl Stenson.

Danske, mannlige bilførere mellom 18 og 50 år sender aller mest SMS i trafikken. Nesten 7 av 10 sier de har sendt tekstmelding i bil. Det høyeste norske SMS-tallet står norske mannlige bilførere i alderen 18-29 år for: 59 prosent.

Flere bil og motorsaker fra siste.no finner du her: 

Les også: Dette er verdens mest verdifulle bilmerker: