Slik overvåker Kiwi og Rema 1000 hverandres priser

Prisjegerne Hege (42) og Vetle (23) er butikkens viktigste soldater i kampen om å være billigst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Oj, der ble det en endring. Den sto tidligere på kr. 51,40 og nå ble det 51,20. Akkurat nå.

Kiwis prisjeger Hege Rasmussen (42) står foran frysedisken på Rema 1000. I hånda har hun en skanner. Den skal hun bruke for å registrere alle prisene i butikken.

Både Kiwi og Rema 1000 har egne ansatte, prisjegere, som er ute hos konkurrentene hver eneste dag. Prisjegerne sjekker alle prisene i butikkene, én etter én.

OVERVÅKER: Kiwis prisjeger Hege Rasmussen (42) har jobben med å registrere alle prisene i konkurrentens butikk. FOTO: Matkontrollen / TV 2
OVERVÅKER: Kiwis prisjeger Hege Rasmussen (42) har jobben med å registrere alle prisene i konkurrentens butikk. FOTO: Matkontrollen / TV 2

– Da har vi muligheten til å sette ned prisen med en gang, sånn at vi kan være sikre på at vi har like billige varer som konkurrentene, sier kommunikasjonsrådgiver i Kiwi Kristine Arvin.

Matkontrollen har fått være med på prisjakt med jegere fra både Kiwi og Rema 1000

Se hele prissjekken av Rema 1000 og Kiwi i Matkontrollen på TV 2 torsdag klokka 20:00

Avtale om overvåkning


Kiwi og Rema 1000 har en avtale som tillater at de kan sjekke priser hos hverandre inntil tjue timer hver uke. Hver gang prisjegerne oppdager at en vare er billigere hos konkurrenten justerer hovedkontoret prisen. Vanligvis justeres prisene slik at de blir nøyaktig like hos begge kjedene, eller så settes den ned slik at varen blir billigere. Og slik fortsetter det i en evig runddans.

– Jeg tror vi kontrollerer 150 000 priser i uka. Og når konkurrentene setter prisen ned så følger vi umiddelbart etter, sier Mette Fossum Beyer som er kommunikasjonsdirektør i Rema 1000 til Matkontrollen.

Tøff konkurranse

– Jeg sjekker alle butikker. Jeg har vel personlig vært mest på Kiwi og Coop-sine butikker. Det hender vi blir sendt på butikker som Meny og sånt også.

Rema 1000 sin prisjeger Vetle Fjeldsheim (23) er godt i gang med dagens overvåkingsarbeid. Han skal registrere alle prisene i to butikker før arbeidsdagen er over. Krydderhylla hos Kiwi står for tur.

PRISSPION: Rema 1000s prisjeger Vetle Fjeldheim (23) rapporterer direkte til hovedkontoret dersom konkurrenten er billigere enn dem. FOTO: MATKONTROLLEN / TV 2
PRISSPION: Rema 1000s prisjeger Vetle Fjeldheim (23) rapporterer direkte til hovedkontoret dersom konkurrenten er billigere enn dem. FOTO: MATKONTROLLEN / TV 2

– Hvis jeg ser at chilipowderen har gått ned med en krone, så må jeg skanne det, skrive inn ny pris og sende det inn til hovedkontoret sånn at de får endret pris på Rema sine butikker. Jeg må i hvert fall sørge for at chilipowderen på Kiwi ikke er billigere enn chilipowderen på Rema, sier Fjeldheim.

Hvert øre teller

Butikkjedene setter opp og ned prisene fra dag til dag. Noen ganger kan ulike varer eller varegrupper også få en prisendring i løpet av åpningstiden. Derfor er butikkenes prisjegere på jakt så mye som mulig. Rema 1000s Mette Fossum Beyer forklarer at de alltid følger etter dersom konkurrenten setter ned prisen på en vare, selv om det er snakk om 10 øre.

– Vi kaller det et stunt når konkurrenten gjør noe som kanskje er litt uventet. Og så skal vi følge etter fordi vi alltid skal ha de laveste prisene.

Det er ikke bare prisene som blir like i priskrigen. Argumentene er også vanskelige å skille fra hverandre

– Vi følger selvfølgelig med på hva konkurrentene våre selger sine varer for. Og det gjør vi for at vi skal være sikre på at vi er like billige som konkurrentene våre, sier Kiwis Kristine Arvin

Både Kiwi og Rema 1000 vil være billigst. Matkontrollen har gjort tidenes største prissjekk og avslører hvor du får de billigste varene på sesongens første sending på TV 2 torsdag klokka 20.00.