Kongeparet om flyktningestrømmen:      – Lenge til grensen er nådd 

TV 2 (RÅDE/OSLO): Kongeparet besøkte det nye mottakssenteret i Råde i dag. – Nå må vi vise hva som bor i oss, oppfordrer kong Harald. 

Kong Harald og dronning Sonja besøkte i dag det nyåpnede mottakssenteret i Råde i Østfold.

Det nye senteret er det første stoppestedet for asylsøkere som kommer til Norge, og ble opprettet fordi kapasiteten i Oslo er sprengt. Kongeparet fikk en omvisning på senteret, der asylsøkere registreres og blant annet gjennomfører en helseundersøkelse.

De fortalte om mange og sterke inntrykk da de møtte pressen etter besøket. 

Dronning Sonja sa at medmenneskelighet er viktig i denne tiden. Hun sier at det er særlig alle familiene med mange barn som gjør dypest inntrykk. 

En gang var han flyktning

– Vi snakket med en familie fra Irak om hvordan de har det. De hadde brukt halvannen måned gjennom Europa med sine fire barn. De håper å kunne få bo her og få utdannelse og muligheter til et verdig liv. Det er rørende, sa dronningen. 

Kongen var selv flyktning og dro til USA under krigen. 

– Nå har vi ved minst to anledninger nytt godt av at andre har tatt vare på oss. Det var under den store utvandringen til Amerika og under den andre verdenskrig. Nå må vi, sammen med Europa, vise hva som bor oss og gi noe igjen til andre folk som ber om hjelp i nøden, sa kong Harald. 

Lenge til grensen er nådd 

Han understreker at det er viktig å finne varige løsninger, og framholdt samtidig at Norge ikke kan ta i mot ubegrenset antall mennesker. 

– Vi kan ikke ta i mot fem millioner mennesker, så det finnes en grense. Men jeg håper det er lenge til vi når den grensen. 

Kongen var svært imponert over senteret i Råde. 

– Det var gledelig å se hvor verdig flyktningene blir tatt i mot. Det har gått så fort at man jo kunne lure på om de kunne klare å gjøre dette ordentlig, men det synes jeg de har fått til, sa kong Harald til TV 2.

Han er imponert over innsatsen som ligger bak.

 – Det ligger stor innsats bak fra mange. Og vi ser jo sett på nyheter og lest i aviser at det er et stort engasjement for flyktninger over hele landet, og det tror jeg trengs.